Reacția BNM la declarațiile procurorului general privind dosarul fraudei bancare

  • 13 Mai 2020 20:21
Reacția BNM la declarațiile procurorului general privind dosarul fraudei bancare

Banca Națională a Moldovei a venit cu o reacție după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că instituția s-ar face vinovată de fraudarea băncilor lichidate și că nu ar fi furnizat informațiile necesare derulării investigațiilor în acest caz.

Banca Națională a Moldovei susține că pe parcursul întregii perioade de anchetă a cooperat pe deplin cu organele de urmărire penală și a oferit și transmis toată informația solicitată, inclusiv date suplimentare elocvente la inițiativa sa.

De asemenea, au fost desfășurate ședințe comune cu procurorii, în cadrul cărora specialiștii BNM au manifestat deschidere pentru investigarea fraudei.  

„Astfel, chiar de la începutul anchetei, conform prevederilor procesual-penale, BNM a oferit multiple documente relevante, precum și a delegat specialiști pentru a participa la efectuarea de acțiuni procesuale. Doar în anul curent, BNM a transmis organelor de urmărire penală date în format electronic de 2 TB (terabyte), care conțin sute de mii de fișiere și urmează a fi transmise încă 12 TB de date. La fel, au fost prezentate informații pe suport de hârtie în volum de 8694 de file. Totodată, prin contractarea serviciilor consorțiului internațional ”Kroll și Steptoe & Johnson”, BNM a manifestat interesul instituțional pentru realizarea unei investigații obiective și independente”, precizează BNM, într-un comunicat.  

Menționăm că Alexandr Stoianoglo a afirmat, într-un interviu pentru NM, că Procuratura a solicitat de mai multe ori Băncii Naționale să furnizeze informațiile necesare pentru a investiga furtul miliardului. „Dar ne-am confruntat cu o neînțelegere și chiar cu o oarecare rezistență. Acest lucru ne-a obligat să face pași activi și să confiscăm singuri unele documente”, a spus Stoianoglo.

Procurorul consideră că „Banca Națională nu numai că este vinovată în mare măsură de ceea ce s-a întâmplat, dar a trebuit să ofere sprijin anchetei”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău