Reacția Avia Invest la sesizarea AAC a Poliției referitor la stabilirea tarifelor aeroportuare

  • 29 Martie 2020 14:37
Reacția Avia Invest la sesizarea AAC a Poliției referitor la stabilirea tarifelor aeroportuare

Compania care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău, Avia Invest, a venit cu o reacție la decizia Autorității Aeronautice Civile (AAC) de a sesiza instituțiile de drept în legătură cu stabilirea tarifelor aeroportuare.

Astfel, compania se arată nedumeri în legătură cu solicitarea venită din partea AAC „în contextul în care mărimea și metoda de calcul a tarifelor aeroportuare au fost aprobate tocmai prin ordinul Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova încă din anul 2007”. „Metodologia de calcul a tarifelor aeroportului nu a fost niciodată stabilită de concesionarul aeroportului. Avia Invest nu a modificat mărimea tarifelor și a altor plăți aeroportuare, fiind în vigoare cele percepute până la semnarea contractului de concesiune în 2013. Mai mult decât atât, Avia Invest a elaborat și a reușit să implementeze cu succes o politică de atragere a companiilor aeriene, prin care a acordat reduceri substanțiale de la mărimea tarifelor existente în vederea diversificării destinațiilor de zbor. Prin urmare, pasagerii aeroportului Internațional Chișinău au putut să beneficieze de zeci de zboruri noi directe lansate din Chișinău spre mai multe țări din Europa, la prețuri avantajoase. Cât privește sesizarea făcută de AAC la poliție, administrația Avia Invest este încrezătoare în compentența instituțiilor abilitate de a-și face munca în conformitate cu prevederile legale”, se arată într-un comunicat al Avia Invest.  

Amintim că Autoritatea Aeronautică Civilă a sesizat organele de drept ca urmare a refuzului concesionarului Aeropotului Internațional Chișinău, „Avia Invest” SRL, de a prezenta baza de cost pentru tarifele aeroportuare. 

Astfel, AAC este instituția care, potrivit Codului Aerian, verifică corectitudinea formării mărimii taxelor pentru serviciile aeroportuare și de navigație aeriană. Pe 12 februarie, AAC a solicitat prezentarea bazei de cost a tarifelor pentru serviciile aeroportuare pentru anul 2020. Prin răspunsul scris, oferit de către administratorul „Avia Invest” pe 17 martie, agentul economic a refuzat prezentarea informațiilor solicitate. Acest refuz generează impedimente în realizarea atribuțiilor funcționale ale AAC în calitatea sa de organ de control în domeniul aviației civile, precizează un comunicat de presă al instituției.

Potrivit AAC, acțiunile „Avia Invest”, precum și ale administratorului urmează a fi examinate prin prisma prevederilor Codului Contravențional și anume „împiedicarea activității legitime a funcționarului public”, componență atribuită potrivit Codului Contravențional, poliției.

Autoritatea Aeronautică Civilă a depus o sesizare pe acest caz la Inspectoratul de Poliție Botanica, în vederea inițierii unui proces contravențional în privința împotriva companiei și administratorului societății.

 

 
 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău