Reacția ANRE la cererea fermierilor de a plafona prețurile la carburanți

  • 04 Iunie 2021 12:05
Reacția ANRE la cererea fermierilor de a plafona prețurile la carburanți

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a luat act de declarația prin care Federația Națională a Patronatelor din Agricultură și Industria Alimentară în comun cu Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind” cer, în termen de 10 zile, plafonarea prețurilor la carburanți.

Agenția amintește că, începând cu 12 mai a fost inițiată procedura de elaborare a proiectului unei noi Metodologii de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. La această etapă, proiectul Metodologiei se află în faza obligatorie de expertizare și avizare la instituțiile de resort, urmând ca pe parcursul săptămânii următoare să fie stabilită data exactă a ședinței publice de aprobare a acesteia. „ANRE reiterează rugămintea adresată structurilor respective să prezinte avizele corespunzătoare într-o perioadă cât mai scurt posibilă, pentru încorporarea propunerilor acestora în textul actului elaborat, scopul final fiind îmbunătățirea conținutului acestuia. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică precizează că, în conformitate cu art. II al Legii nr. 54 din 09.04.2021 pentru modificarea Legii nr. 461/2001 privind piața produselor petroliere (publicată la 14.05.2021), noua Metodologie urmează să fie elaborată și aprobată în termen de o lună de la data publicării legii în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Astfel, pentru respectarea exactă a prevederilor legale, ANRE depune toate eforturile pentru ca noua Metodologie să fie examinată și aprobată într-o ședință publică a Consiliului de Administrație al Agenției, până la data de 14 iunie”, precizează Agenția. 

Reprezentanții celor două federații au solicitat ca, în termen de zece zile, să fie publicat raportul Consiliului Concurenței și aplicarea în caz de necesitate a sancțiunilor față de companiile petroliere. De asemenea, se solicită readucerea situației la normal pe piața internă a carburanților prin plafonarea prețurilor la pompă și aplicarea reducerii acestora în cazul procesului de micșorare a lor la bursele internaționale.

În caz contrar, Federațiile își rezervă dreptul la pichetarea sediilor Consiliului Concurenței și ANRE și cererea de demisie a conducerii acestora. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău