Reacția ANRE după scumpirea semnificativă a gazului metan

  • 24 Ianuarie 14:38
Reacția ANRE după scumpirea semnificativă a gazului metan

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) se arată îngrijorată de faptul cel mai mare operator din țară al stațiilor care comercializează gaze naturale comprimate pentru vehicule, „TransAutoGaz” SRL, a majorat esențial prețurile pentru gazul metan.

Potrvit unui comunicat al ANRE, compania a motivat majorarea prin „creșterea preconizată a prețului de achiziție al gazelor naturale”. Totodată, din comentariul publicat de „Moldovagaz”, care este fondatoarea „TransAutoGaz”, Agenția constată „o încercare neinspirată de a argumenta această decizie”.

„Conducerea  S.A. „Moldovagaz” a enumerat mai mulți factori, unii dintre care, în opinia ANRE, nu au cum să influențeze la etapa actuală structura prețului la gazul natural comprimat pentru vehicule, cum ar fi:

1. Argumentarea privind impactul asupra pieței carburanților de doar 3%.
Această afirmație, dincolo de faptul că nu poate justifica prețurile majorate, reprezintă și o abordare superficială asupra impactului social-economic al pieței gazelor naturale comprimate. Majoritatea consumatorilor acestui tip de carburanți este reprezentată de prestatorii de servicii de transport în regim de taxi sau de transport public (autocare). În consecință, această majorare afectează substanțial ambele părți ale procesului și anume, prestatorii de servicii și pasagerii acestora.

2. Argumentarea privind influența costului de energie electrică, care este necesară pentru comprimarea gazului.
Nici această afirmație nu poate fi susținută din motivul că prețurile reglementate la energia electrică au fost modificate de către ANRE ultima dată la 26.01.2021 și rămân neschimbate până în prezent”, se menționează în comunicatul ANRE.

Astfel, autoritatea subliniază că, prin urmare, dacă majorările efectuate de către operatori în luna noiembrie al anului 2021 au avut la bază creșterea prețurilor reglementate la gazele naturale aprobate prin Hotărârea ANRE nr. 503/2021, atunci argumentarea creșterii prețului din 22 ianuarie „trezește mai multe semne de întrebare”.

În scopul clarificării situației apărute pe piața gazelor naturale comprimate, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică analizează detaliat circumstanțele acțiunilor „TransAutoGaz” SRL și își rezervă dreptul să formuleze o sesizare argumentată către Consiliul Concurenței în vederea investigării acestui caz prin prisma legislației anticoncurențiale.

Actualmente în Republica Moldova activează 5 operatori al stațiilor GNCV:
1. "Transautogaz" SRL cu 12 stații;
2. ÎCS "Lukoil-Moldova" SRL cu 4 stații;
3. "Saltica-Lux" SRL cu 2 stații;
4. SC „Oltavim” SRl cu 1 stație;
5. „Rompetrol-Moldova” S.A cu 1 stație.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,81
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:5,14 m/s
Tue
12
Wed
14
Thu
17
Fri
16
Sat
15
Arhivă Radio Chișinău