REACȚIA ambasadei Marii Britanii la vizita lui Vadim Krasnoselski la Londra

  • 18 Iunie 2017 11:53
REACȚIA ambasadei Marii Britanii la vizita lui Vadim Krasnoselski la Londra

Ambasada Marii Britanii în Republica Moldova a publicat o declarație de clarificare cu privire la întrevederea dintre Directorul suplimentar al Ministerului Afacerilor Externe al Marii Britanii pentru Europa de Est și Asia Centrală și reprezentanți politici din Transnistria, în care anunță că „reprezentanți politici din Transnistria au efectuat o vizită privată, nu așa cum a fost raportat în mod eronat, o vizită oficială, în Marea Britanie la începutul acestei săptămâni. În timpul vizitei, au avut o întrevedere la MAE cu Directorul suplimentar pentru Europa de Est și Asia Centrală, Nicola Pollitt. Această întrevedere nu a stabilit un precedent”.

Totodată, în declarație este subliniat faptul că Regatul Unit nu recunoaște independența regiunii separatiste. „Poziția britanică privind Transnistria este clară și de lungă durată: rămânem angajați să sprijinim o soluționare comprehensivă și pașnică a conflictului nerezolvat din Transnistria, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, cu statut special pentru Transnistria. Doamna Pollitt a reiterat această poziție în timpul întrevederii. Orice sugestie precum că poziția Regatului Unit s-ar fi schimbat sau precum că am recunoaște Transnistria este incorectă.

Doamna Pollitt a încurajat vizitatorii să se angajeze într-un dialog constructiv cu Chișinău și să se concentreze asupra beneficiilor concrete pe care progresul in Grupurile de lucru le-ar putea aduce cetățenilor de pe ambele maluri”, se mai spune în declarație.

„Regatul Unit continuă să sprijine negocierile privind procesul de reglementare în formatul „5+2”, precum și reuniunile în format „1 + 1” și în Grupurile de lucru. Susținem pe deplin contribuția mediatorilor și observatorilor și exprimăm recunoștința noastră față de OSCE și, în special față de anterioara președinție a Germaniei și actuala președinție a Austriei, pentru activitatea lor constructivă, inclusiv cu privire la Declarația Ministerială din 2016 privind procesul de reglementare bazat pe rezultate. Nici MAE, nici Ambasada Britanică la Chișinău nu au făcut declarații precum că "Marea Britanie susține poziția liderului Transnistriei" și nici nu am exprimat "sprijinul pentru organizarea cât mai curând posibil a întrevederii 'Conferinței Permanente'".

Proiectele implementate de Ambasada Marii Britanii, dintre care unele se implementează și pe malul stâng, accentuează disponibilitatea Regatului Unit de a-și continua sprijinul de lungă durată pentru proiectele menite să promoveze consolidarea încrederii între Chișinău și Tiraspol”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău