Reabilitarea Stației de epurare Chișinău, imposibilă din cauza tarifelor la apă

  • 19 Mai 2016 15:51
Reabilitarea Stației de epurare Chișinău, imposibilă din cauza tarifelor la apă

Chișinăul poate rata șansa reabilitării Stației de epurare, nefiind onorată condiția BERD și BEI de ajustare a tarifelor.

Recent BERD a publicat invitația pentru o nouă licitație internațională ce ține de reabilitarea Stației de epurare din municipiul Chișinău și construcția unei linii noi de tratare a nămolului. Este a 8-a licitație din cadrul Programului de Investiții Prioritare (PIP), finanțat de BERD și BEI, rezultatele căreia vor lansa nemijlocit lucrările de modernizare a Stației de epurare, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al furnizorului, licitația menționată prevede executarea unui șir de lucrări de reabilitare de către compania câștigătoare ce țin de proiectarea detaliată. La fel, este vorba despre livrarea și instalarea de noi echipamente mecanice și electrice pentru stația de epurare și a instalațiilor pentru noua linia de tratare a nămolului. De asemenea, mai urmează reabilitarea clădirilor existente pentru noile instalații de tratare a nămolului, testarea, punerea în funcțiune a tuturor echipamentelor noi furnizate, precum și instruirea personalului ACC în exploatarea și întreținerea echipamentelor instalate. Termenul limită de depunere a ofertelor este 9 august, ora 11.00. Companiile câștigătoare trebuie să finalizeze lucrările conform termenului prevăzut al contractului – 900 de zile calendaristice.

ACC subliniază că lucrările de reabilitare ar putea fi blocate sau chiar anulate. „În sfârșit, după ani de așteptare, când a apărut soluția optimă pentru o problemă de durată, aceasta poate rămâne nesoluționată, dacă nu va fi onorată ultima condiție din contractele internaționale, care reiterează necesitatea aducerii tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare la nivelul care ar permite acoperirea costurilor necesare”, scrie în comunicatul întreprinderii.

Din considerentul dat, finanțatorii externi au blocat debursarea investițiilor, iar SA „Apă-Canal Chișinău” deja suportă penalități pe motivul ne-onorării de către ANRE a obligațiunilor legale. „Riscul ratării pe deplin a investițiilor de 48 milioane de euro, precum și a grantului de 13,8 milioane de euro, este enorm”, scrie ACC.

În iulie 2015, Apă-Canal Chișinău a depus o solicitare către ANRE pentru ajustarea tarifelor, conform Legii nr. 303 privind serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, însă ajustarea tarifelor nu a avut loc. Legislația în vigoare nu prevede termenii limită de examinare și aprobare a tarifelor cu pricina.

„În contextul dat, reamintim, că acordul de finanțare în valoare de 61,8 milioane de euro a fost contractat în 2013. Acest acord prevede realizarea unui amplu program investițional cu reabilitarea a 190 km de conducte de apă, 3270 de branșamente de bloc, renovarea a circa 15 km conducte de canalizare, modernizarea Stației de epurare a apelor uzate, reabilitarea stațiilor de pompare, instalațiilor de tratare, rezervoarelor de apă potabilă etc.”, informează furnizorul.

Totodată, ACC menționează că sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare este învechit, uzura fiind de peste 70%, iar în mare parte rețelele de alimentare cu apă și de canalizare, precum și alte instalații ale sistemului sunt uzate complet și necesită reabilitare urgentă. Întreprinderea subliniază că tergiversarea procesului de ajustare a tarifelor va stopa procesul de modernizare și dezvoltare a ei, ca rezultat suferind consumatorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău