RD Congo: Cel puțin 15 morți în urma erupției vulcanului Nyiragongo; principalul oraș din zonă ''a fost cruțat''

  • 24 Mai 2021 11:36
RD Congo: Cel puțin 15 morți în urma erupției vulcanului Nyiragongo; principalul oraș din zonă ''a fost cruțat''

Fluxul de lavă care s-a scurs după erupția de sâmbătă seară pe versanții Nyiragongo din estul Republicii Democrate Congo (RDC), unul dintre cei mai activi și mai periculoși vulcani, s-a oprit la mică distanță de suburbiile din orașul Goma unde locuitorii au revenit treptat acasă duminică, îngrijorați în special de activitatea seismică intensă, relatează luni AFP și Reuters.

După ce au fugit speriați de miile de erupții din cursul nopții, ''majoritatea oamenilor s-au întors sau se întorc acasă'', a declarat unul dintre locuitori. Ei urmăresc cu atenție muntele impunător care se înalță deasupra orașului, unde în a doua parte a serii nu a fost constată o activitate seismică notabilă.

''Sunt încă persoane care nu mai au case. Au pierdut totul, stau acolo, cu familiile, în fața magazinelor, de-a lungul drumurilor; sunt foarte mulți, sute de oameni'', potrivit acestui martor.

La căderea întunericului, sute dintre locuitori se pregăteau să-și petreacă noaptea pe stradă, pe saltele luate pe fugă. Aparent, fără să fi primit ajutor umanitar, conform AFP.

O delegație formată din mai mulți miniștri din Kinshasa era așteptată seara târziu la Goma, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Patrick Muyaya.

După două reuniuni de urgență ale Guvernului, care ''monitorizează îndeaproape situația'', el a promis ''o acțiune mai energică''. "Pentru moment, urgența este de a oferi asistență populațiilor strămutate", a declarat Muyaya duminică seară, anunțând în trecere revenirea la Kinshasa a președintelui Felix Tshisekedi, care și-a întrerupt un turneu european.

Imensul flux de lavă și-a oprit înaintarea în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, în apropiere de suburbia Buhene, care marchează limita nord-estică a orașului Goma.

"Orașul a fost cruțat", a declarat duminică dimineață guvernatorul militar al provinciei, generalul Constant Ndima.

Numeroase locuințe au fost înghițite de fluxul de lavă amestecată cu roci, de culoare neagră, de câteva sute de metri lățime.

Locuitorii ale căror case au fost parțial înghițite de lavă, au încercat pe tot parcursul zilei de duminică să recupereze unele obiecte, stropind cu apă rocile incandescente.

''Casele se mișcă''

Grămezi de fier răsucite în temperatura ca de cuptor, puteau fi văzute ieșind din loc în loc din roca fumegândă, care se întindea cât se vedea cu ochii. Fluxul de lavă s-a oprit la mică distanță de aeroportul din Goma.

Cincisprezece persoane și-au pierdut viața - nouă în accidente produse în trafic în contextul panicii create, două arse și patru deținuți care au murit în timp ce încercau să evadeze din închisoarea Munzenze din Goma, a declarat duminică seara purtătorul de cuvânt al Guvernului.

În total, 17 sate au fost afectate, la fel și drumul principal din regiune, care leagă Goma de nordul provinciei, dar și o linie de înaltă tensiune, care a fost întreruptă, potrivit lui Patrick Muyaya, care a declarat că există ''numeroase pierderi de bunuri și mărfuri''.

Potrivit Unicef, ''peste 150 de copii au fost separați de familiile lor și există temeri că alți peste 170 ar putea fi dispăruți''.

Duminică dimineață, fluxul de lavă neagră, de aproape un kilometru lățime, putea fi văzut la periferia orașului Goma, unde începuse să se răcească. În unele zone, stratul avea o înălțime echivalentă cu cea a trei etaje, acoperind chiar și unele clădiri mari.

Locuitorilor din cartierele aflate în ''zona roșie'', adică aproape de fluxul de lavă din nord-estul Goma, nu li s-a permis accesul.

Erupția s-a produs după apariția unor fisuri pe lateralele vulcanului, provocând curgeri de lavă în diferite direcții, notează Reuters.

Pe parcursul zilei de duminică, străzile din Goma au redevenit animate, populația urmărind cu atenție vulcanul. Cutremurele însă, uneori foarte puternice, au zguduit orașul la intervale regulate, devenind din ce în ce mai numeroase după-amiaza și în prima parte a serii. Mai multe dintre aceste mișcări telurice au fost resimțite până la Kigali, capitala țării vecine, Rwanda.

''Acest lucru creează psihoză în rândul populației; acestea sunt cutremure mari, chiar și casele solide se mișcă'', a declarat un martor citat de AFP.

Erupția de sâmbătă seară, pe un versant al vulcanului Nyiragongo, a surprins pe toată lumea, inclusiv autoritățile, care au ordonat evacuarea orașului.

Zeci de mii de persoane au fugit către postul de frontieră cu Rwanda, din apropiere, la sud de Goma, sau spre sud-vest, către regiunea Masisi.

''La fel ca în 2002''

Cea mai recentă erupție majoră a Nyiragongo, la 17 ianuarie 2002, a provocat moartea a aproximativ 100 de persoane.

Erupția de sâmbătă a semănat în multe privințe cu cea din urmă cu 19 ani.

Sâmbătă seară, două fluxuri de lavă s-au scurs din vârful vulcanului, unul spre est, în zone locuite, dar nu urbane, către granița cu Rwanda, situată în apropiere, iar celălalt spre sud, ajungând noaptea până la marginea orașului Goma.

Potrivit unei surse ONU, care citează un vulcanolog, erupția din acest weekend ''este exact la fel ca cea din 2002''. ''Niciun semn de avertizare, doar lava din craterul care s-a golit'', a spus acesta.

Regiunea Goma este o zonă cu activitate vulcanică intensă, cu șase vulcani, printre care Nyiragongo și Nyamuragira din apropiere, care au înălțimi de 3.470, respectiv 3.058 metri.

Cea mai gravă erupție a Nyiragongo a avut loc în 1977, când 600 de oameni și-au pierdut viața.

Nyiragongo nu mai fusese monitorizat de șapte luni din cauza lipsei finanțării guvernamentale pentru Observatorul local de vulcanologie, potrivit directorului acestei instituții, notează AFP.

Autoritățile au avertizat că situația continuă să fie periculoasă, iar activitatea seismică din zonă ar putea conduce și la alte scurgeri de lavă pe versanții vulcanului, notează Reuters.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău