”Războiul stelelor”: Elon Musk și Jeff Bezos își dispută spațiul extraterestru pentru constelațiile lor de sateliți

  • 27 Ianuarie 2021 13:41
”Războiul stelelor”: Elon Musk și Jeff Bezos își dispută spațiul extraterestru pentru constelațiile lor de sateliți

O dispută a izbucnit pe rețelele de socializare între Elon Musk (CEO-ul SpaceX) și Jeff Bezos (CEO-ul Amazon), aflați într-o competiție strânsă pentru constelațiile lor de sateliți plasați pe orbite joase, cu scopul de a furniza din spațiu servicii de internet de mare viteză, informează AFP, potrivit AGERPRES.

„Nu faci un serviciu publicului larg dacă paralizezi Starlink în beneficiul sistemului de sateliți ai grupului Amazon, care nu va fi operațional decât peste câțiva ani, în cel mai bun caz”, a scris pe Twitter, luni, Elon Musk, CEO-ul companiilor Tesla și SpaceX.

Compania SpaceX, înființată în 2002, a plasat deja pe orbită câteva sute de sateliți în cadrul constelației „Starlink”. SpaceX a cerut administrației americane cu rol de reglementare în domeniul comunicațiilor permisiunea de a-i deplasa și de a-i transfera pe o orbită mai joasă.

Însă Amazon se opune acelei solicitări, care ar aduce sateliții lui Elon Musk pe orbita proiectului său similar, denumit „Project Kuiper”.

Amazon, un gigant al comerțului online, a obținut în iulie 2020 o aprobare din partea autorităților americane pentru a lansa o constelație compusă din peste 3.000 de sateliți pe o orbită joasă, care ar trebui să ofere servicii de internet în regiuni ale lumii care nu beneficiază în prezent de această facilitate.

„Faptele sunt simple. Noi am conceput sistemul Kuiper pentru a evita interferențele cu Starlink, iar acum SpaceX vrea să modifice designul sistemului său. Aceste schimbări nu creează doar un mediu periculos prin prisma riscurilor de coliziune în spațiu, ci sporesc și interferențele radio pentru clienți”, a declarat marți un purtător de cuvânt al grupului Amazon.

„În pofida celor publicate de SpaceX pe Twitter, aceste schimbări propuse de SpaceX sunt cele care paralizează competiția între sistemele de sateliți. Este în mod clar în interesul lor să sufoce concurența dacă pot să o facă, dar, cu siguranță, acest lucru nu este în interesul publicului”, a adăugat el.

Potrivit unei scrisori trimise de SpaceX către Comisia Federală de Comunicații (FCC) din Statele Unite, modificările dorite nu ar crea interferențe cu sateliții rivali. Compania SpaceX acuză grupul Amazon că „asfixiază concurența”.

Duminică, SpaceX a anunțat că a plasat pe orbită un număr record de sateliți cu ajutorul unei rachete din gama Falcon 9 – 133 de sateliți comerciali pentru guvernul american și 10 sateliți proprii.

La rândul său, Amazon dorește să investească 10 miliarde de dolari în „Project Kuiper”. Grupul nu a publicat deocamdată un calendar al proiectului, dar intenționează să înceapă lansările pentru cei 3.236 de sateliți din această constelație imediat după ce va obține aprobarea necesară din partea FCC.

Elon Musk, care este și proprietarul constructorului de automobile electrice Tesla, a devenit temporar cel mai bogat om din lume la începutul lunii ianuarie, depășindu-l în acest clasament pe Jeff Bezos, grație creșterii acțiunilor sale la bursă. Elon Musk și Jeff Bezos își dispută acest loc într-o cursă foarte strânsă în ultimii ani, în urma evoluției pozitive a companiilor lor pe piețele bursiere.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău