Războiul Israel-Hamas: Armata israeliană susține că a descoperit „cel mai mare tunel” pe care Hamas l-a săpat sub Fâșia Gaza

  • 18 Decembrie 2023 08:42
Războiul Israel-Hamas: Armata israeliană susține că a descoperit „cel mai mare tunel” pe care Hamas l-a săpat sub Fâșia Gaza

Armata israeliană susține că a descoperit în timpul ofensivei sale „cel mai mare tunel” pe care Hamas l-a săpat sub Fâșia Gaza și care duce la doar câteva sute de metri din teritoriul său, relatează Agerpres.

„Această rețea masivă de tuneluri, care este împărțită în mai multe ramuri, se întinde pe mai mult de patru kilometri și se află la 400 de metri de punctul de trecere Erez" între Israel și nordul Fâșiei Gaza, au transmis duminică forțele armate israeliene într-un comunicat.

Forțele israeliene spun că tunelul a costat milioane de euro și a fost săpat ani de zile sub conducerea lui Mohamed Sinwar, fratele lui Yahya Sinwar, liderul Hamas considerat arhitectul atacului din 7 octombrie.

Tunelul este echipat cu un sistem de conducte, electricitate, ventilație, canalizare, rețele de comunicații și șine. 

Armata israeliană susține că a descoperit un număr mare de arme gata să fie folosite în cazul unui atac al Hamas.

„Hamas a investit în mod constant și deliberat sume uriașe de bani și resurse în tuneluri teroriste care au un singur scop: să permită atacarea statului Israel și a rezidenților săil”, a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht, purtător de cuvânt al armatei israeliene.

„Această rețea strategică de tuneluri de atac (...) a fost săpată intenționat lângă un punct de trecere menit să le permită locuitorilor din Gaza să călătorească în Israel pentru muncă și îngrijiri medicalel”, a adăugat el.

„Pentru Hamas, atacarea poporului israelian continuă să fie o prioritate față de sprijinirea oamenilor din Gazal”, a spus el.

Atacul Hamas asupra Israelului, lansat pe 7 octombrie din Fâșia Gaza, a ucis aproximativ 1.140 de persoane, potrivit Israelului, care a promis imediat să "anihileze" grupul armat și a inițiat o ofensivă pe teritoriul palestinian care a ucis peste 18.800 de persoane, conform ultimului bilanț al guvernului Hamas.

Poreclit „Metroul din Gazal” de către armata israeliană, labirintul de tuneluri a fost folosit pentru prima dată pentru a eluda blocada impusă de Israel după ce Hamas a preluat puterea în teritoriu în 2007.

Sute de tuneluri au fost săpate sub granița cu Sinaiul egiptean pentru a transporta oameni, bunuri, arme și muniții între Gaza și lumea exterioară.

Într-un studiu publicat pe 17 octombrie, Institutul de Război Modern de la academia militară americană West Point menționează 1.300 de galerii pe o distanță de peste 500 de kilometri.

Armata israeliană a transmis la începutul lunii decembrie că a descoperit peste 800 de coborâri în tuneluri, dintre care 500 au fost distruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:7,2 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău