Războiul informațional. În Republica Moldova 80% din știri sunt produse în Rusia

  • 26 August 2016 14:56
Războiul informațional. În Republica Moldova 80% din știri sunt produse în Rusia

Republica Moldova se confruntă cu un curent politic pro-rus în spațiul public, dar și cu influențe majore în spațiul politic, susținut de partide politice pro-ruse, politicieni și formatori de opinie care apără interesele Moscovei.

Aceasta este una din constatările unui nou studiu prezentat astăzi – ”Războiul informațional: tipizarea agresiunii informaționale a Federației Ruse”.

Cartea se referă în special la situația României și Republicii Moldova, care sunt supuse războiului informațional din partea Rusiei. În special este afectată Republica Moldova, unde 80% din știri sunt produse în Federația Rusă, iar cel mai important partid promovează deschis interesele Federației Ruse, a menționat unul din autorii studiului Iulian Chifu.

Pe o scară de la zero la cinci privind gradul de impact al războiului informațional al Rusiei, Republica Moldova s-ar afla la nivelul patru, ceea ce înseamnă o influență majoră. Iar una din marile probleme este că autoritățile nu fac nimic în această privință, potrivit unui alt coautor, Oazu Nantoi.

Amintim că recent Parlamentul a aprobat anumite modificări la Codului audiovizualului menite să combată propaganda străină, pe care însă societatea civilă le-a criticat, considerându-le ineficiente și urmărind ca scop doar să favorizeze anumite instituții de presă afiliate puterii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău