Războiul hibrid și lecția Ucrainei pentru R.Moldova (Revista presei)

  • 13 Decembrie 2017 15:16
Războiul hibrid și lecția Ucrainei pentru R.Moldova (Revista presei)

Revista presei din 13 decembrie 2017

Timpul scrie astăzi despre războiul hibrid și lecția Ucrainei pentru R.Moldova. Potrivit publicației orice apropiere a Chișinăului de România, NATO sau UE va expune R.Moldova războiului hibrid, motiv pentru care o serie de reforme și proiecte trebuie îndeplinite pe termen mediu și scurt, fie că vorbim despre construcția gazoductului Iași-Ungheni, despre dezvoltarea unei strategii naționale de combatere a războiului informațional și dezvoltarea critică în rândul societății, sau estomparea clivajului moldovean-român, lista putând continua. Timpul subliniază că din păcate, însă, R.Moldova nu își permite luxul neutralității, și asta nu pentru că nu ar fi un lucru bun, ci pentru că este o utopie, ținând cont că se află în cea mai tensionată regiune a Europei, nefiind, din păcate, în mijlocul continentului și înconjurată de munți, așa cum Elveția este.

Orice trecere a timpului fără inițiativă politică care să țină cont, printre altele, și de experiența Ucrainei, mergându-se pe premiza că R. Moldova poate juca la ambele capete, atât cu UE, cât și cu Federația Rusă, nu va accentua decât ceea ce deja are loc. Și anume - războiul hibrid.

Jurnalistul Constantin Grigoriță reclamă că i s-a interzis, din nou, accesul la un eveniment al Președinției, anunță ZDG.  Refuzurile președinției de a-l primi la evenimente pe Constantin Grigoriță au apărut la scurt timp după ce, la fel în cadrul unei întâlniri cu presa, Grigoriță i-a adresat o întrebare incomodă lui Igor Dodon. „Cum președintele țării poate să meargă să-și ceară scuze de la cel care ne-a agresat? Au împușcat cu tehnică grea. Cu tancuri, cu trei tancuri. Cum un președinte poate să-și ceară scuze de la agresor?”, l-a întrebat Grigoriță pe șeful statului, la scurt timp după ce Dodon a fost în regiunea transnistreană. Constantin Grigoriță, membru al Asociației Presei Independente (API), l-a acționat în judecată pe Igor Dodon pentru îngrădirea accesului la conferințele de presă organizate de Președinție.

Războiul clonelor // Acuzații reciproce între Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și liderul grupului de inițiativă al Partidului Politic „Mișcarea pentru Drepturile Animalelor”, Ion Dron, titrează Deschide.md. Vicepreședintele PPDA, Liviu Vovc, a comentat anunțul privind crearea noului partid politic ca o intenție de a duce în eroare electoratul la alegerile parlamentare din 2018. La rândul lui, avocatul Ion Dron a precizat că de fapt formațiunea politică pe care Vovc o reprezintă este aceea care are un nume clonat după un alt partid, existent din anul 2011.

Ziarul Național remarcă problemele MAJORE care îi preocupă cel mai mult pe cetățenii R. Moldova: Lipsa locurilor de muncă, salariile MICI și CORUPȚIA. Potrivit unui ondaj realizat de IMAS la comanda Partidului Democrat (PD), 74% dintre respondenți consideră că lucrurile în republică merg într-o direcție greșită. Doar 22% cred că direcția este bună. În același timp, 43 la sută dintre respondenți nu sunt deloc mulțumiți de situația economică a R. Moldova, iar 39% - nu prea mulțumiți. Mai mult de jumătate, 55%, nu sunt mulțumiți de felul în care trăiesc. Cea mai mare problemă a moldovenilor este lipsa locurilor de muncă – 32,1%, salariile mici/prețuri mari – 29,1%, corupția – 28,5%, starea  drumurilor – 17,3%. Doar 1,5% dintre respondenți consideră că așa-zisul furt al miliardului din sistemul bancar reprezintă o mare problemă pentru R. Moldova, arată datele sondajului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău