Războiul economic se întețește (L'Express)

  • 07 August 2014 09:27
Războiul economic se întețește (L'Express)

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE

Războiul economic se întețește, "Rusia limitează importurile de carne și de animale din mai multe țări ale UE", notează L'Express. Ziarul rusesc KOMMERSANT precizează că președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret "privind aplicarea unor măsuri economice speciale, în scopul asigurării securității Federației Ruse". În esență, prin acest decret se interzice sau se restricționează timp de un an importul în Rusia de produse agricole, materii prime și produse alimentare din țările care s-au raliat la sancțiunile contra Federației Ruse.

Pe de altă parte, "ca urmare a amenințărilor Rusiei, fiecare aliat din NATO trebuie să-și facă treaba", titrează Financial Times și îl citează pe secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, care subliniază că, pe măsură ce economiile își revin, trebuie mărite cheltuielile militare.

Totodată, NATO avertizează că Rusia face pregătiri pentru invadarea Ucrainei, semnalează The Telegraph. Rusia se pregătește să trimită trupe în estul Ucrainei, sub pretextul unei misiuni umanitare pentru salvarea rebelilor rusofoni din regiunile Donețk și Lugansk, avertizează oficialități din NATO și SUA. Rusia are masați în acest moment 20.000 de soldați la granița sa cu Ucraina, sporind temerile privind o intervenție rusească. Și The Guardian reiterează avertismentul premierului polonez, care atrage atenția că riscul unei desfășurări militare în Ucraina a crescut.

Vecinii Ucrainei știau că Putin intenționează să anexeze o parte din teritoriile ucrainene, titrează UKRAINSKA PRAVDA. Fostul șef al Administrației Prezidențiale de la Kiev Serhi Pașinski a declarat într-un interviu că "în luna mai a anului trecut, Putin avea deja un plan de anexare a unei părți din Ucraina. Avea chiar și câteva scenarii în acest sens… Putin era convins că Viktor Ianukovici nu va putea rămâne la putere fără sprijin din partea Kremlinului, așa că s-a gândit la un plan care prevedea o răsplată pentru loialitate - Crimeea. Dar a existat și un alt plan: anexarea teritoriilor ucrainene de la Harkiv la Odesa", a explicat Pașinski. El a subliniat că liderii unor state vecine știau de existența acestui plan al lui Putin, însă a refuzat să spună care dintre șefii de state din vecinătatea Ucrainei cunoșteau aceste planuri.

GAZETA WYBORCZAatenționează asupra reînvierii războaielor înghețate de pe teritoriul fostei URSS, referindu-se la Karabah și Transnistria. Acutizarea concomitentă a acestor două conflicte sângeroase, care durează de mai mulți ani, este legată de către experți de evenimentele din Ucraina. Aceste conflicte au fost proiectate de către URSS, iar ulterior au fost menținute de Rusia, pentru a oferi Kremlinului un instrument de influență asupra țărilor postsovietice. Ziarul amintește că Moscova a obligat Armenia să renunțe la semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, folosind conflictul din Karabahul de Munte și mai ales amenințarea cu retragerea sprijinului pentru Armenia, precum și activizarea colaborării militare cu Azerbaidjanul. Totodată, Transnistria și Găgăuzia sunt folosite de către Vladimir Putin pentru șantajarea Moldovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
10,52
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău