Războiul din Ucraina, motivul unor noi discuții aprinse în Parlament | Igor Grosu către BCS: Un proiectil a căzut pe teritoriul nostru. Ce ar mai trebui să se întâmple ca voi să vă treziți?

  • 03 Noiembrie 2022 14:26
Războiul din Ucraina, motivul unor noi discuții aprinse în Parlament | Igor Grosu către BCS: Un proiectil a căzut pe teritoriul nostru. Ce ar mai trebui să se întâmple ca voi să vă treziți?

Fragmentele rachetei rusești căzute pe teritoriul Rep. Moldova, la începutul acestei săptămâni, a fost motiv de discuții aprinse între deputații majorității parlamentare și cei ai Blocului Socialiștilor și Comuniștilor, în plenul ședinței Parlamentului de astăzi. Deputații PAS i-au acuzat pe socialiști și comuniști de trădare, că ar reprezenta interesele Kremlinului și se fac a nu vedea acțiunile teroriste ale Federației Ruse în Ucraina. În replică, reprezentanții opoziției au amintit de prețurile mari la resursele energetice, transmite Radio Chișinău.

Disputa între cele două tabere de deputați a pornit după ce socialista Irina Lozovan a cerut abținerea de la așa numite ”manipulări” insinuând că informațiile prezentate referitoare la fragmentele de rachetă căzute pe teritoriul Rep. Moldova nu ar fi credibile. Ea a cerut crearea unei comisii parlamentare speciale pentru a ancheta incidentul.

Președintele Parlamentului i-a acuzat pe cei din opoziție de ipocrizie.

”Trei rachete au survolat spațiul nostru aerian și au bombardat orașele din vestul Ucrainei. Acum un proiectil a fost dat jos și partea care a explodat a căzut pe teritoriul nostru. Ca în bancul acela sovietic: dă Doamne o bombă și la mine în ogradă… Ce ar mai trebui să se întâmple ca voi să vă treziți”, a spus Grosu.

Informațiile potrivit cărora ar fi fost vorba de o rachetă rusească s-au bazat pe un raport bine documentat, pe analiza rămășițelor de rachetă, a subliniat președintele Comisiei securitate națională Lilian Carp.  

Deputații PAS Dumitru Alaiba și Adrian Băluțel au criticat atitudinea deputaților socialiști care nu au condamnat războiul până în prezent:

”Altă explicație de ce vă coase la gură, vă închid ochii și urechile ca să nu vedeți și să nu auziți, eu nu găsesc decât faptul că vă temeți și aveți o obligație nu știu de care”, a menționat Alaiba.

Deputatul PAS, Adrian Băluțel s-a adresat socialiștilor: ”Data viitoare când mergeți să vă închinați și să vindeți țara pe bani puțini găsiți un gram de curaj să întrebați cu ce ocazie un regim terorist atacă, nici măcar pe linia de luptă, dar atacă orașe, localități, grădinițe, școli , întrebați asta și nu umblați aici cu ”ni vseo odnaznacino” (nu totul este așa cum pare) și haideți să facem grupuri de lucru...”

Deputatul socialist Vlad Bătrâncea, vicepreședinte al Parlamentului care a salutat eforturile colegei sale din fracțiune, Irina Lozovan de a ajuta refugiații în primele zile de război, fără a face însă referire la cine a provocat războiul, a cerut Guvernării să aducă în Rep. Moldova resurse energetice ieftine.

”Deputați sunt oglinda societății. Și doamna Lozova și alți colegi au fost votați de cetățenii Rep. Moldova, cum sunt acești cetățeni. Și în afara faptului că aici la Parlament facem politică, Guvernul trebuie să negocieze și să aducă în Rep. Moldova resursele la preșuri mai ieftine, așa cum o fac prietenii voștri din Europa”, a spus Bătrîncea.

Amintim că la opt luni de la începutul agresiunii Federației Ruse în Ucraina, opoziția comunistă și socialistă din Rep. Moldova nu a condamnat niciodată Federația Rusă pentru declanșarea războiului în țara vecină.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău