Războiul din Ucraina, criza energetică și parcursul european al R. Moldova, printre principalele subiectele discutate de către președinta Maia Sandu și prim-ministra Danemarcei, Mette Frederiksen

  • 31 Ianuarie 2023 10:10
Războiul din Ucraina, criza energetică și parcursul european al R. Moldova, printre principalele subiectele discutate de către președinta Maia Sandu și prim-ministra Danemarcei, Mette Frederiksen

Uniunea Europeană este determinată să crească asistența macro-financiară pentru Republica Moldova și să susțină țara în procesul său de integrare europeană a declarat astăzi la Chișinău prim-ministra Danemarcei, Mette Frederiksen, după o întrevedere cu președinta Maia Sandu. În declarațiile pentru presă, Maia Sandu s-a referit la consecințele războiului din Ucraina și la criza energetică și a subliniat că aderarea la UE va ancora țara într-o comunitate în care oamenii trăiesc în pace și prosperitate, transmite Radio Chișinău.

Președinta Rep. Moldova, Maia Sandu a subliniat că un stat democratic nu poate rezista singur în regiunea noastră dominată de război și de interesele Rusiei, precizând că Moldova poate supraviețui aici ca o țară democratică, doar aderând la Uniunea Europeană. Șefa statului a mai spus că vizita prim-ministrei daneze va da un impuls nou colaborării dintre cele două țări.

„Aderarea la UE ne va ancora într-o comunitate a statelor democratice în care cetățenii trăiesc în pace și prosperitate. Iar pacea în țara noastră depinde de rezistența ucrainenilor. Danemarca este un lider european în domeniul gestionării deșeurilor. Anul acesta țara noastră va începe realizarea unui program național de gestionare a deșeurilor solide. De asemenea, ne-am asumat un angajament ambițios de decarbonizare pentru următoarele decenii. Dorim să cooperăm cu Danemarca în aceste sectoare. Suntem interesați de intensificarea schimburilor  economice și creșterea investițiilor daneze în Rep. Moldova”, a declarat Maia Sandu.

Prim-ministra Mette Frederisksen a spus că Moldova este un prieten important al Danemarcei și că în continuare se va consolida un parteneriat și mai puternic între aceste două țări. Totodată șefa Guvernului danez a reiterat sprijinul pentru integrarea  europeană a Rep. Moldova.

„Noi în cadrul Uniunii Europene suntem determinați să sporim asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova la suma de 295 de milioane de euro. Astăzi am reiterat angajamentul nostru pe termen lung pentru R.. Moldova. Am discutat și despre tranziția verde și cred că avem mai multe domenii în care am putea conlucra foarte strâns cu Rep. Moldova. Așteptăm să continuăm să conlucrăm și mai strâns împreună atât consolidând parteneriatul dintre țările noastre, cât și în cadrul Uniunii Europene”, a spus Mette Frederisksen.

Maia Sandu a mai spus că anul trecut Rep. Moldova a fost apreciată în raportul global privind starea democrației ca un punct luminos pe harta Europei și a urcat cu 49 de poziții pe locul 40 în lume în clasamentul libertății presei. Moldova luptă acum pentru a-și apăra pacea, democrația și libertatea, a declarat șefa statului.

Vizita prim-ministrei Mette Frederiksen la Chișinău este prima vizită a unui șef al Guvernului danez în Rep. Moldova.        

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău