Războiul a ucis economia Ucrainei, inflația va crește de patru ori: "Este terifiant. Nu mai avem o treime din economie"

  • 05 Mai 2022 10:08
Războiul a ucis economia Ucrainei, inflația va crește de patru ori:

După ce Ucraina a încheiat anul 2021 cu un produs intern brut (PIB) istoric de 195 de miliarde de dolari, toate estimările pentru anul în curs arătau optimist. Războiul care a izbucnit a spulberat însă toate planurile economice ale țării.

Datele de la sfârșitul lunii aprilie arătau că armata rusă a distrus 30% din infrastructura Ucrainei, ceea ce a dus la daune în valoare de 100 de miliarde de dolari. Pierderile totale pentru economie, atât directe, cât și indirecte, au ajuns deja la peste 560 de miliarde de dolari, potrivit șefului biroului președintelui Volodimir Zelenski, Andriy Yermak, scrie digi24.ro.

Invazia pe scară largă a Rusiei a forțat peste cinci milioane de oameni să fugă din Ucraina. Aproximativ 60% dintre întreprinderile mici și mijlocii sunt în prezent închise sau suspendate.

Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, economia Ucrainei se va contracta cu 45% în 2022, scrie Kyev Independent. "Acest lucru este deja terifiant. Aceasta înseamnă că nu mai avem o treime din economia noastră", a declarat directorul adjunct al Centrului pentru Strategie Economică, Maria Repko. 

Potrivit Institutului de Statistică al Ucrainei, inflația din țară poate crește de patru ori și să ajungă la 15-20% până la sfârșitul anului.

Porturile blocate ale Mării Azov și Negre au blocat transportul maritim și au redus jumătate din exporturile țării, precum și 90% din comerțul internațional cu cereale. La începutul lunii mai, aproximativ 4,5 milioane de tone de cereale au fost blocate în porturile ucrainene, potrivit lui Martin Frick, directorul Programului Alimentar Mondial în Germania.

"(Logistica) a fost distrusă. Vechile lanțuri de aprovizionare prin porturi nu funcționează, operațiunile nu se vor relua în viitorul apropiat", a spus Maria Repko.

În martie, Ucraina a exportat doar 5,97 milioane de tone de mărfuri în valoare de 2,7 miliarde de dolari. Importurile au scăzut cu două treimi, până la 1,6 milioane de tone, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, din cauza reducerii fără precedent a cererii.

Invazia Rusiei "trimite deja unde de șoc pe tot globul", iar consecințele economice ale războiului s-au răspândit rapid și departe, la vecini și nu numai, a declarat Kristalina Georgieva, director general al Fondului Monetar Internațional.

Războiul Rusiei va fi printre principalele motive pentru scăderea economiei globale în acest an și în următorul, a spus ea. Fondul își va reduce previziunile pentru 143 de economii, care reprezintă 86% din PIB-ul global.

Potrivit lui Danylo Hetmantsev, șeful comisiei de finanțe și impozitare a parlamentului ucrainean, veniturile bugetare totale au scăzut cu 75%, iar deficitul bugetar lunar variază în prezent între 5-7 miliarde de dolari.

Înainte de începerea războiului, Ministerul de Finanțe al Ucrainei estima că va colecta 18 miliarde de dolari în taxe pe mărfurile importate, 14 miliarde de dolari în taxa pe valoarea adăugată și 2,6 miliarde de dolari în accize în 2022.

După o lună de război total, vama țării a reușit să colecteze doar o cincime din veniturile planificate – 240 de milioane de dolari în loc de cele așteptate 1,3 miliarde de dolari.

În plus, guvernul a permis afacerilor să treacă la un sistem de impozitare simplificat, acceptând ca ele să plătească doar 2% din cifra de afaceri în locul tuturor celorlalte taxe, inclusiv impozitul pe venit și TVA.

La mijlocul lunii martie, guvernul a redus TVA-ul pe combustibil de la 20% la 7%, astfel încât fermierii să poată cumpăra suficient pentru campania de semănat din sezon și pentru a permite livrarea de provizii esențiale, cum ar fi alimente și medicamente.

Armata rusă a distrus sau a afectat multe dintre cele mai mari 500 de companii ale țării, care reprezentau 30% din PIB-ul națiunii.  La mijlocul lunii aprilie, valoarea totală a activelor distruse a ajuns la 80 de miliarde de dolari. 

Deși Banca Națională a decis să acopere deficitul din martie cu profituri din 2021, riscurile de extindere a deficitului în viitor sunt mari, a declarat Darina Marchak, care conduce centrul de analiză a finanțelor publice la Școala de Economie din Kiev.

"Veniturile vor scădea și mai mult. Acum, accentul principal ar trebui să fie pe împrumuturi", a spus Marchenko.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
-0,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,66 m/s
Sat
2
Sun
0
Mon
0
Tue
0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău