Război în Ucraina, ziua 851: A avut loc un nou atac aerian asupra Kievului

  • 23 Iunie 11:30
Război în Ucraina, ziua 851: A avut loc un nou atac aerian asupra Kievului

Rusia a lansat un atac aerian asupra Kievului și a regiunii înconjurătoare, forțând angajarea sistemelor de apărare aeriană pentru a respinge loviturile, au informat duminică primarul capitalei Ucrainei și administrația regiunii Kiev pe aplicația de mesagerie Telegram, potrivit Reuters.

Mai mulți martori au raportat agenției Reuters, citată de Agerpres, că au auzit mai multe explozii în capitală și în jurul Kievului, semn că sistemele ucrainene de apărare aeriană s-au activat pentru a distruge arme aeriene. 

Cel puțin două persoane au fost rănite și zeci de clădiri rezidențiale și de altă natură au fost avariate într-un atac cu rachete al Rusiei asupra regiunii Kiev duminică dimineața devreme, a declarat șeful administrației de stat din regiune, citat de Reuters.

Sistemele de apărare antiaeriană au distrus două din cele trei rachete lansate de Rusia asupra regiunii Kiev, a declarat comandantul Forțelor aeriene ucrainene Mikola Oleșciuk într-un mesaj postat pe aplicația de mesagerie Telegram, fără să precizeze ce s-a întâmplat cu cea de-a treia rachetă.

Fragmente ale rachetelor distruse au rănit două persoane, dar starea acestora nu a necesitat spitalizarea lor, a indicat pe Telegram Ruslan Kravcenko, șeful administrației din regiunea Kiev. Resturi de rachete au avariat șase clădiri rezidențiale cu mai multe etaje și peste 20 de case particulare, a adăugat Kravcenko.

În plus, o benzinărie, o farmacie, o clădire administrativă și trei mașini din regiune au fost de asemenea avariate. Postul de televiziune ucrainean Kanal 24 transmite, citându-l pe Kravcenko, că Rusia a atacat cu trei rachete de croazieră de tipul Kalibr.

Capitala Kiev, regiunea adiacentă și alte câteva regiuni din Ucraina au fost sub alertă de raid aerian timp de aproximativ o ora duminică dimineața, începând cu 04:50 (01:50 GMT). Martori au declarat pentru Reuters că au auzit mai multe explozii la Kiev și în regiune la momentul respectiv, părând că sistemul de apărare antiaerian lovește arme aeriene.

De cealaltă parte, Moscova a anunțat că Ucraina a lansat zeci de drone peste noapte, vizând regiunea vestică a Rusiei, Briansk, dar fără a provoca daune, conform unor oficiali ruși, citați de Reuters.

Cel puțin 30 de drone au fost distruse deasupra Brianskului, care se învecinează cu Ucraina, a declarat guvernatorul regiunii, Aleksandr Bogomaz, în aplicația de mesagerie Telegram. Sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei au distrus, de asemenea, drone deasupra regiunii Smolensk, a declarat Vasili Anohin, guvernatorul acestei regiunii din vestul Rusiei, tot pe Telegram.

Nu se știe deocamdată câte drone au fost doborâte. Potrivit informațiilor preliminare, nu au existat victime sau distrugeri în niciuna dintre regiuni, au declarat cei doi guvernatori.

De cele mai multe ori, oficialii ruși nu dezvăluie întreaga amploare a daunelor provocate de atacurile ucrainene. O alertă de raid aerian a fost declanșată în regiunea Lipețk, la câteva sute de kilometri sud de Moscova, a indicat guvernatorul acestei regiuni pe Telegram.

Reuters nu a putut verifica independent informațiile respective. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei. Kievul declară că loviturile sale pe teritoriul Rusiei sunt menite să submineze efortul de război al Moscovei și reprezintă un răspuns la atacurile aeriene neîncetate ale Rusiei asupra infrastructurii energetice, militare și de transport a Ucrainei, potrivit Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
24
Sun
26
Mon
26
Tue
29
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău