Război în Ucraina | Situația în Odesa: S-au auzit din nou sirene de raid aerian

  • 08 Martie 2022 09:35
Război în Ucraina | Situația în Odesa: S-au auzit din nou sirene de raid aerian

Rusia și-a trimis în Ucraina aproape toate forțele pe care le concentrase anterior în jurul granițelor. Pentagonul susține că mare parte din acei 150.000 de militari ruși sunt acum pe teritoriul ucrainean.

Principalele căi de ofensivă sunt în nord, spre capitala Kiev și în sud, unde Moscova vrea să preia controlul țărmurilor de la Marea Azov și Marea Neagră. Armata ucraineană a anunțat că a ucis un important comandant rus în luptele de la Harkov, dar și că rușii au bombardat o fabrică de pâine la Makarov, la vest de Kiev, unde au murit 13 oameni.
 
Mai multe explozii s-au auzim peste noapte în orașul port Odesa, considerat o țintă strategică cheie pentru invazia rusă.
 
Radio România Actualități transmite că, această dimineață, s-au auzit din nou sirene de raid aerian cu avertismente că navele rusești s-au repoziționat și pregătesc un atac cu rachete asupra Odesei. Administrația locală din oraș continuă să îndemne populația să părăsească Odesa, îndreptându-se spre alte destinații, acesta așteptându-se la un asalt iminent asupra orașului. În cursul nopții, așa cum spuneam, alarmele aerien au sunat de mai multe ori în regiunea Odesa, populația ftiind înștiințată că armata rusă lansează atacuri cu rachete sau avioane de luptă. Trei explozii puternice au zguduit orașul, dar potrivit unor informații provenite din surse militare ucreinene, exploziile s-au datorat interceptărilor unor rachete rusești lansate de pe una dintre navele de război aflate în largul coastelor Odesei. Este clar,  tensiunea crește la Odesa, o țintă strategică cheie pentru Moscova, așa cum spuneam de fiecare dată. Forțele ucrainene din oraș susțin că au lovit cu sistemul multiplu  rachete /.../, una dintre navele flotei rusești, provocându-i pagube semnificative. Pare a fi vorba de mândria flotei ruse de la Marea Neagră, ''Vasili Bykov'', cea mai nouă navă de patrulare a proiectului 22160, aceasta s-ar fi scufundat în largul Coastei sudice, după cum scrie publicația locală din Odesa - ''Dumskaia.'' Informația a fost însă confirmată de  Serhiy Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare a regiunii Odesa. Publicația ''Dumskaia'' scrie că timp de câteva zile navele flotei ruse de la Marea Neagră au încercat să scufunde ambarcațiuni ușoare ucrainene, iar una dintre acestea chiar a fost scufundată. După cum s-a dovedit ulterior, bărcile ucrainene îi ademeneau pe ruși pentru a reuși să le distrugă navele, un fel de scenă din ''Odiseea'' în care Ulise e ademenit de sirene.
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău