RĂZBOI în Ucraina: Separatiștii nu renunță la Debalțevo

  • 15 Februarie 2015 10:39
RĂZBOI în Ucraina: Separatiștii nu renunță la Debalțevo

Principalul lider lider separatist prorus din estul Ucrainei a lăsat sâmbătă să se înțeleagă că acordul de încetare a focului nu va fi aplicat la Debalțevo, oraș strategic unde forțele ucrainene sunt aproape complet încercuite de rebeli și scenă a unor lupte violente.”Nu există niciun cuvânt despre Debalțevo în acordul de la Minsk', semnat…

Principalul lider lider separatist prorus din estul Ucrainei a lăsat sâmbătă să se înțeleagă că acordul de încetare a focului nu va fi aplicat la Debalțevo, oraș strategic unde forțele ucrainene sunt aproape complet încercuite de rebeli și scenă a unor lupte violente.

”Nu există niciun cuvânt despre Debalțevo în acordul de la Minsk', semnat joi după medierea liderilor german și francez și care prevede instaurarea unui nou armistițiu sâmbătă, cu începere de la ora 22.00 GMT, a declarat liderul autoproclamatei 'republici' Donețk, Aleksandr Zaharcenko, citat de site-ul ofical al separatiștilor.

Kievul a reacționat imediat, denunțând 'încercările Rusiei și ale teroriștilor pe care îi controlează de a sabota armistițiul', potrivit unui comunicat al Consiliului de securitate națională și de apărare.

'Zaharcenko declară că nu recunoaște acordul de la Minsk și se pregătește să continue ostilitățile', a atras atenția Consiliul într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a explicat la rândul său că tentativele soldaților ucraineni de a ieși din Debalțevo vor fi considerate o încălcare a armistițiului.

'Cu siguranță, forțele armate ucrainene care se află în acest cazan sub presiune vor încerca să iasă din încercuire după instaurarea acordului de încetare a focului, încălcând astfel regimul armistițiului. Există această amenințare', a declarat el, citat de agenția Interfax.

Aleksandr Zaharcenko a semnat sâmbătă după-amiază un decret care prevede introducerea armistițiului cu începere de la orele 22.00 GMT și care oferă, totuși, rebelilor dreptul de a riposta 'la focurile de armă asupra infrastructurilor militare și civile ale Republicii populare Donețk'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău