Ratificarea acordului post-Brexit a trecut joi de o etapă-cheie în Parlamentul European

  • 15 Aprilie 2021 19:49
Ratificarea acordului post-Brexit a trecut joi de o etapă-cheie în Parlamentul European

Ratificarea acordului post-Brexit între Uniunea Europeană și Regatul Unit a trecut joi de o etapă-cheie în Parlamentul European, odată cu votul favorabil a două comisii, care va fi urmat de aprobarea finală a eurodeputaților în sesiune plenară, a anunțat un purtător de cuvânt al instituției, relatează AFP.

Acordul încheiat în decembrie anul trecut și intrat în vigoare provizoiu de la 1 ianuarie a fost aprobat masiv de 108 eurodeputați dintr-un total de 113 (un vot împotrivă și patru abțineri) din cele două comisii însărcinate cu comerțul internațional și afacerile externe, potrivit aceleiași surse.

Această aplicare provizorie ar urma să ia sfârșit pe 30 aprilie, dar eurodeputații întârzie momentul de fixare a unei date pentru votul lor, în semn de protest față de amânarea de către Londra a anumitor controale asupra mărfurilor în Irlanda de Nord.

O decizie privind acest vot urmează să fie luată săptămâna viitoare de președinții grupurilor parlamentare, în funcție de progresele în discuțiile care au loc în prezent între Comisia Europeană și Regatul Unit. Sesiunea plenară a PE este prevăzută să aibă loc între 26 și 29 aprilie.

"Înainte de a planifica votul în plenară, așteptăm să primim asigurări de bună credință privind aplicarea corectă a acordului de retragere și a protocolului nord-irlandez", a declarat unul dintre raportori, Andreas Schieder, din grupul S&D.

Eurodeputații speră la un semnal pozitiv de la o întâlnire prevăzută în cursul serii la Bruxelles între vicepreședintele Comisiei Maros Sefcovic și David Frost, însărcinat în cadrul guvernului britanic cu relațiile cu UE.

Anunțarea de către Londra a unei amânări până la 1 octombrie a anumitor controale asupra mărfurilor care sosesc în Irlanda de Nord din Marea Britanie a provocat furie la Bruxelles.

Acuzând Regatul Unit că încalcă protocolul irlandez din tratatul de retragere semnat la sfârșitul lui 2019, Comisia Europeană a declanșat o procedură în contencios.

Dineul lui Sefcovic cu Frost se înscrie în cadrul "eforturilor intense făcute pentru a găsi soluții pentru aplicarea protocolului", a declarat joi un purtător de cuvânt al Comisiei.

Acordul de retragere prevede ca Irlanda de Nord să rămână în piața unică europeană, ceea ce înseamnă controale vamale și sanitare între provincia britanică și restul Regatului Unit de la 1 ianuarie. Dar această soluție provoacă nemulțumirea unioniștilor, care denunță o frontieră în Marea Irlandei, și alimentează de circa 15 zile violențe fără precedent în ultimii ani în această provincie britanică.

Examinarea aprofundată a acestui text de 1.250 de pagini de către PE a început la jumătatea lui ianuarie.

În lipsa unei ratificări până la finalul lunii sau a unei noi prelungiri a perioadei de aplicare provizorie, "acordul de comerț și de cooperare" între UE și Regatul Unit va înceta să fie valabil. Schimburile vor fi atunci reglementate numai de regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău