Rata inflației este în continuă creștere
-
05 Noiembrie 2015 19:07
Rata inflației este în continuă creștere, pe fundalul recesiunii economice prin care trece Republica Moldova.
În același timp, sunt în diminuare atât exporturile, cât și importurile, iar agenții economici iau credite mai puține din cauza dobânzilor mari, arată ultimul raport asupra inflației prezentat astăzi de Banca Națională.
Pentru anul 2015 BNM a revizuit din nou în creștere rata inflației care va fi de 9,7 la sută, cu 0,4 la sută mai mult decât se estimase în luna august a acestui an. Pentru 2016 este prognozată creșterea inflației până la aproape 12 la sută, astfel încât ambele prognoze vor depăși limita 5 la sută stabilită ca țintă de Banca Națională.
„Deși noi majorăm proiecțiile inflației pe parcursul anului 2015, ținta inflației de 5 la sută nu este modificată. Toate deciziile de politică monetară luate de BNM sunt orientate sunt orientate pentru a aduce inflația în parametri țintiți pe termen mediu. Anticipăm că inflația va intra în parametrii țintiți în trimestrul III 2017”, a declarat guvernatorul demisionar al BNM, Dorin Drăguțanu.
În opinia expertului economic Roman Chircă, rata inflației va putea fi stabilizată la 12-13 la sută, pe fundalul unei capacități scăzute de cumpărare a populației.
„Pe fundal de descreștere economică, în cobinație cu deprecierea valutei naționale și creșterea inflației, se poate produce un fenomen foarte greu de stăvilit – stagflație, care este o formă de recesiune acută. Situația este destul de gravă în economie, estimă o descreștere economică de minim 1 la sută”, a declarat Roman Chircă.
Datele Băncii Naționale mai arată că moneda națională s-a depreciat de la începutul anului cu 35 la sută. Totodată, Produsul Intern Brut a crescut în al doilea trimestru al anului 2015 cu 2,5 la sută, față de 4,3 la sută în perioada similară a anului precedent. Exporturile au scăzut în primele 8 luni ale acestui an cu 17 la sută față de aceeași perioadă a anului 2014, iar importurile - cu 23 la sută.
În scădere este și volumul creditelor acordate de bănci - cu 19 la sută mai puțin decât în perioada similară a anului precedent. Una din cauze o reprezintă rata dobânzilor care s-a majorat cu 3 la sută, până la 14 la sută. Pe de altă parte, s-a majorat volumul depozitelor cu 42 la sută în trimestrul III al anului, față de aceeași perioadă a anului trecut, dar soldul depozitelor este în scădere cu 11 la sută față de începutul anului.