Rata de promovare la BAC. Vezi NOTA MEDIE

  • 30 Iunie 2015 15:11
Rata de promovare la BAC. Vezi NOTA MEDIE

Rata de promovare la Bacalaureat pentru sesiunea de bază în 2015 a crescut cu 10 la sută în comparație cu anul trecut, ridicându-se la 54%.

Astfel, fiecare al doilea candidat a reușit să susțină examenul de absolvire a liceului, iar ceilalți mai au o șansă în sesiunea suplimentară. În creștere este și nota medie la Bacalaureat, de la 5,6 anul trecut, la 5,8 anul acesta. Totodată, 3 elevi au luat 10 pe linie. 

Ministrul Educației, Maia Sandu, care este și autorul inițiativelor de înăsprire a condițiilor de supraveghere, dar și a sancțiunilor mai dure pentru fraudarea testelor de BAC, se arată mulțumită de modul în care s-au desfășurat anul acesta examenele. Astfel, numărul candidaților eliminați de la examen pentru tentative de fraudare a probelor este mai mic în comparație cu anul precedent, 59 față de 161, a menționat Maia Sandu.

În ultimii doi ani, am asistat la o schimbare majoră de comportament în rândul absolvenților de liceu. Această primă victorie are o semnificație deosebită mai ales pentru că a fost obținută într-o societate în care valori ca onestitatea și corectitudinea nu sunt suficient apreciate și promovate. Asumarea unor astfel de valori de către tineri transmite un mesaj clar atât clasei politice, cât și societății în ansamblu. 
Totuși, rata de promovare, de numai 54 la sută, deși mai mare ca anul trecut, demonstrează faptul că reformele în educație trebuie continuate, a subliniat Maia Sandu.

Nu există o soluție magică. Sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le facem, începând de la calitatea profesorilor, investiții în instruirea profesorilor, un sistem mai bun de motivare, revizuirea curriculară, infrastructura, condițiile pentru învățare. Sunt aceleași subiecte pe care le discutăm deja de 3 ani.
Cerințele la examenul de Bacalaureat sunt prea înalte, iar statul nu le oferă o alternativă viabilă celor care nu reușesc să susțină această probă, este de părere expertul IDIS ”Viitorul”, Corneliu Ciurea.

A fost redus drastic numărul de studenți care acced la treapta universitară și, deocamdată, nu putem vorbi despre faptul că statul oferă o pistă alternativă pentru tinerii fără BAC în sistemul post-secundar.
 
Sesiunea suplimentară a Bacalaureatului se va desfășura între 16 și 23 iulie, la care vor putea participa elevii care au luat note nesatisfăcătoare în sesiunea de bază, dar nu și cei care au fost prinși copiind, care vor avea șansa să susțină probele doar anul viitor.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău