Rata de imunizare în Republica Moldova este în continuă scădere

  • 26 Aprilie 2017 13:56
Rata de imunizare în Republica Moldova este în continuă scădere

Rata de imunizare în Republica Moldova este în continuă scădere și se situează sub 95 la sută, potrivit datelor Ministerului Sănătății.

Mai mulți părinți refuză să-și vaccineze copii din diverse motive, de la cele de natură religioasă, la lipsa de încredere față de calitatea și eficiența acestora. Autoritățile afirmă, pe de altă parte, că imunizarea este cea mai potrivită metodă de prevenire a mai multor maladii și dau asigurări că vaccinurile sunt de calitate. 

În cadrul Săptămânii Europene a Imunizării, autoritățile din domeniul sănătății au inițiat o dezbatere pe marginea vaccinărilor și a motivelor pentru care tot mai mulți părinți se tem să le administreze copiilor lor. Există o comunicare defectuoasă din partea personalului medical, care deseori nu le explică părinților avantajele vaccinării, ci doar îi obligă să facă acest lucru, a observat Alicia Valcov, o mamă care administrează un grup de discuții pentru părinți pe Facebook.

„Mi-aș dori foarte mult ca lucrătorii medicali să înțeleagă că o mare defavoare imunizării vine din partea lor, pentru că ei nu ar trebui să pună pe primul plan ca toți să fie bifați că au fost vaccinați, dar să pună accent pe vaccinare și efectul ei pe termen lung”, a declarat Alicia Valcov.

Rata de vaccinare este în scădere în ultimii ani, iar printre motive se numără și comunicarea nu tocmai eficientă, a admis vice-directorul Centrului Național de Sănătate Publică, Nicolae Furtună.

„Noi avem ținta programului de imunizări pentru atinsă pentru vaccinarea față de BCG. Celelalte obiective sunt sub ținta programului național de imunizare, sub 95 la sută. Avem ceva probleme în raioanele de est, avem probleme mai accentuate în municipiul Chișinău și în municipiul Bălți. Probabil că avem rezerve la capitolul comunicare”, a declarat Nicolae Furtună.

O problemă este lipsa de încredere a populației față de calitatea vaccinurilor și eficiența lor. Ministrul adjunct al Sănătății, Aliona Serbulenco, a dat asigurări că acestea corespund standardelor internaționale.

„Pe parcursul anului 2016 și pe parcursul anului 2017, pentru programul de imunizări pentru prima dată s-au făcut procurările de vaccinuri prin mecanismul internațional, cu suportul partenerilor noștri de la UNICEF. Noi avem producători în țările europene, peste ocean. Ele sunt aplicate nu numai în Republica Moldova”, a declarat Aliona Serbulenco.

În Republica Moldova vaccinarea copiilor este obligatorie, iar admiterea în școli și grădinițe se face doar dacă aceștia au toate vaccinurile făcute la zi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:1,03 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău