Rata de implementare a Acordului de asociere cu UE, din ce în ce mai mică

  • 01 Noiembrie 2017 13:55
Rata de implementare a Acordului de asociere cu UE, din ce în ce mai mică

Republica Moldova nu și-a îndeplinit toate angajamentele asumate în Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, iar rata de implementare a acestuia este din ce în ce mai mică, potrivit raportului prezentat miercuri, 1 noiembrie, în Comisia parlamentară de profil de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. În plus, există deficiențe de comunicare între instituțiile statului. 

În primii trei ani de la implementarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova a realizat 73% din acțiunile planificate. În același timp, rata de armonizare a legilor este și mai mică – de 34%, a declarat ministrul-adjunct al Afacerilor Externe și Integrării Europene Daniela Morari. În acest an, rata de implementare a Acordului e și mai mică.

„Pentru prima jumătate a anului 2017 avem o rată de 68 la sută. Pentru ce am planificat pentru trimestrul III este realizat în pondere de 40%. Este o rată relativ mai scăzută decât am așteptat, dar multe acțiuni sunt din start planificate pentru trimestrul IV.”

Daniela Morari a semnalat lipsa cooperării dintre diferite instituții, lipsa resurselor umane sau financiare, ce împiedică implementarea Acordului.

Vicepreședintele Parlamentului Iurie Leancă a declarat că autoritățile trebuie să se concentreze mai mult pe rezultate decât pe prezentarea unor cifre. Totodată, el a semnalat oslabă cooperare dintre Guvern și Parlament.

„Găsesc anumite elemente de interacțiune deficiente. Eu aș vrea să avem un dialog ceva mai bun. și încă un moment – noi cel puțin cei din Comisia politică externă ar trebui să avem mai multe note informative primite  de la MAEIE din capitalele unde avem ambasade, despre percepții, despre probleme, să vedem cum suntem văzuți din afară.”

Deputatul socialist Bogdan Țârdea a criticat guvernarea pentru că, în pofida reformelor cu care se laudă în domeniul integrării europene, rezultatele nu sunt vizibile.

„Sub aspect cantitativ avem sute de legi adoptate, sute de acțiuni demarate, noi vrem să vedem care sunt rezultate. Indicele percepției corupției spre exemplu știu că s-a prăbușit cu 20 de puncte, indicele libertății presei s-a prăbușit cu 10 puncte.”

Amintim că Acordul de asociere care îl cuprinde și pe cel de liber schimb cu UE a fost semnat în iunie 2014 și a intrat provizoriu în vigoare de la 1 septembrie 2014. Acordul a intrat pe deplin în vigoare la mijlocul anului 2016.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău