Rata de bază s-a diminuat până la 4,5 la sută anual. BNM: Răspândirea coronavirusului induce surse suplimentare de presiuni dezinflaționiste

  • 04 Martie 2020 13:50
Rata de bază s-a diminuat până la 4,5 la sută anual. BNM: Răspândirea coronavirusului induce surse suplimentare de presiuni dezinflaționiste

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis cu vot unanim să reducă rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1,0 puncte procentuale, de la 5,5 până la 4,5 la sută anual, precizează un comunicat de presă al băncii centrale, citat de IPN.

Totodată, au fost diminuate ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight cu 1,0 p.p. până la 7,5 și, respectiv, 1,5 la sută anual.

Hotărârea a fost luată în contextul confirmării tendinței dezinflaționiste prognozate de BNM în Raportul asupra inflației nr. 1, 2020, se menționează în comunicat.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, la această etapă, răspândirea coronavirusului induce surse suplimentare de presiuni dezinflaționiste asupra nivelului prețurilor de consum. În același timp, incertitudinea asociată coronavirusului din activitatea investițională la nivel global și regional, precum și o posibilă distorsionare a canalelor de distribuție, ar putea afecta și evoluția investițiilor în Republica Moldova.

Decizia BNM de relaxare a politicii monetare este orientată spre susținerea cererii agregate care, în limitele mecanismului de transmisie, se va propaga prin mai multe canale, inclusiv cel de creditare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău