Rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară rămâne 2,65%

  • 29 Ianuarie 2021 16:55
Rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară rămâne 2,65%

Valorile principalelor instrumente de politică monetară se mențin la același nivel. O hotărâre în acest sens a fost adoptată astăzi, 29 ianuarie, de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei. Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt este în continuare 2,65%, transmite IPN.

Rămân neschimbate și ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight – 5,15% și, respectiv, 0,15% anual.

Totodată, se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă – 32% din baza de calcul, precum și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă – 30% din baza de calcul.

Potrivit BNM, hotărârea este orientată spre menținerea condițiilor monetare prielnice pentru susținerea cererii interne, a procesului de creditare și a activității economice.

În contextul măsurilor de politică monetară adoptate anterior, pentru al doilea trimestru consecutiv, se atestă o înviorare a creditării. Volumul creditelor noi acordate în moneda națională a crescut cu 10,2%.

BNM menționează că decizia de astăzi a fost luată pe fundalul riscurilor dezinflaționiste manifestate în continuare, generate de mai mulți factori. Printre acestea – impulsul fiscal insuficient, în cazul limitării accesului la finanțarea externă. Totodată, se anticipează  îmbunătățirea sentimentului consumatorilor și agenților economici, refacerea agriculturii după un an secetos și restabilirea parțială a cererii externe.

În cadrul ședinței, a fost aprobat, Raportul asupra inflației nr.1, 2021, care urmează să fie publicat pe 5 februarie 2021, conform calendarului aprobat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău