Rata anuală a inflației își va continua tendința de scădere, raport BNM

  • 19 Mai 2020 08:04
Rata anuală a inflației își va continua tendința de scădere, raport BNM

Rata anuală a inflației își va continua în perioada următoare tendința de scădere, care este determinată, în mare parte, de presiunile dezinflaționiste asociate cererii agregate și de reducerea prețurilor la produsele petroliere și materiile prime pe piața internațională. Totodată, aceste presiuni vor fi atenuate de condițiile meteorologice și ajustarea valorii monedei naționale față de principalele valute de referință.

Impactul generat de eventualele distorsiuni ale canalelor de distribuție și a ofertei rămâne incert. Sunt constatări din cel de-al doilea Raport al inflației, aprobat de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale, rata anuală a inflației, începând cu primul trimestru de prognoză, se va diminua încontinuu până la sfârșitul anului curent până la un nivel minim de 3,5 la sută în trimestrul IV 2020 și trimestrul I 2021. Ulterior, va crește ușor în trimestrul II 2021 până la un nivel maxim de 4,6 la sută, după care se va diminua din nou.

Datele raportului mai arată că în trimestrul I 2020, rata anuală a inflației a început o traiectorie descendentă, diminuându-se de la 7,5 la sută în luna decembrie 2019 până la valoarea de 5,9 la sută în luna martie 2020, ca urmare a scăderii contribuțiilor din partea inflației de bază și a prețurilor la produsele alimentare.

Primul trimestru din anul 2020 s-a dovedit a fi nefavorabil pentru economia mondială din cauza pandemiei COVID-19.

Temperarea pronunțată a creșterii economice a fost cauzată, conform așteptărilor, de evoluția semnificativ mai modestă a cererii interne, atât a consumului, cât și a investițiilor. Totodată, un impact mai modest a fost exercitat de dinamica exporturilor pe fundalul performanței joase din sectorul agricol. Construcțiile, care au avut un rol important la creșterea economică din perioadele precedente, au generat un impact marginal spre finele anului precedent.

O dinamică pozitivă în această perioadă a fost consemnată în sectorul transporturilor. Semnale pozitive cu privire la activitatea economică au fost transmise de evoluția comerțului interior. Producția agricolă, în mod similar, a înregistrat o dinamică pozitivă în perioada ianuarie-martie 2020.

În pofida acestor indicatori, dinamica anuală a activității economice va fi una foarte modestă cu un risc pronunțat de a intra în teritoriu negativ în trimestrul I 2020, preponderent, ca urmare a impactului negativ exercitat de comerțul exterior, precum și a evoluției anticipate pentru luna martie 2020 în contextul măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.

Principalii indicatorii din piața muncii au continuat dinamica negativă la finele anului precedent. Numărul populației economic active și al populației ocupate s-a diminuat comparativ cu trimestrul IV 2018. În același timp, rata șomajului în trimestrul IV 2019 a fost superioară celei din perioada similară a anului 2018. În contextul pandemiei COVID-19 și a impactului acesteia asupra activității economice, în perioada următoare populația ocupată se va diminua, iar rata șomajului va fi mai pronunțată.

Pentru anul 2020 se anticipează cea mai profundă criză a economiei mondiale din ultimul secol, după care în anul 2021 se așteaptă recuperarea economiei mondiale, însă nu în măsură să atingă nivelul de dinaintea crizei.

Ritmul anual de creștere a prețurilor produselor alimentare, deși se va diminua considerabil în primul trimestru de prognoză, se va menține la un nivel relativ înalt până în trimestrul II 2021, diminuându-se apoi spre sfârșitul orizontului de prognoză. Prețurile la combustibili vor înregistra diminuări însemnate în anul 2020 și la începutul anului viitor și o creștere relativ constantă ulterior.

Raportul asupra inflației nr. 2, 2020 a fost elaborat în baza evoluției economice din Republica Moldova și la nivel global, recentele informații macroeconomice din mediul intern și cel extern și reflectă dinamica inflației. De asemenea, raportul prezintă prognoza inflației pe termen mediu și deciziile de politică monetară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-2,26
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău