Răspunsul Ministerului Justiției la propunerea de a reduce amenzile stabilite pentru nerespectarea restricțiilor impuse în perioada stării de urgență

  • 20 Mai 2020 16:41
Răspunsul Ministerului Justiției la propunerea de a reduce amenzile stabilite pentru nerespectarea restricțiilor impuse în perioada stării de urgență

Ministerul Justiției a respins propunerea Avocatului Poporului de reducere a mărimii minime a amenzilor aplicate persoanelor fizice și stabilirea de sancțiuni alternative, cum ar fi munca neremunerată în folosul comunității, pentru nerespectarea restricțiilor impuse în perioada stării de urgență.

Ombudsmanul Mihail Cotorobai a prezentat, pe 29 aprilie curent, un demers în acest sens, pledând pentru revizuirea prevederilor art. 76/1 din Codul contravențional al Republicii Moldova.

„În răspunsul Ministerului Justiției la această propunere se spune că „în situația în care răspândirea accelerată a noului coronavirus, Covid-19 la nivel internațional și național, a determinat adoptarea de către legiuitor a unor norme sancționatoare pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a consecințelor pandemiei de Covid-19, art. 76/1 din Codul contravențional se încadrează în lista măsurilor pe care statul le-a întreprins în scopul asigurării sănătății populației față de un pericol real și iminent provocat de bolile epidemice și mai ales în contextul în care, în legislația națională de domeniu se atesta un vid legislativ”, se arată în comunicatul Avocatului Poporului.

De asemenea, Ministerul Justiției nu a acceptat nici recomandarea cu privire la o eventuala reglementare a aplicării unei sancțiuni alternative sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității pentru nerespectarea restricțiilor impuse în perioada stării de urgență. Poziția ministerului a fost argumentată prin faptul că munca neremunerată în folosul comunității poate fi aplicată doar persoanelor care acceptă să execute o asemenea sancțiune. „Totodată, munca neremunerată în folosul comunității nu poate fi executată în timpul nopții sau în condiții vătămătoare, în locuri periculoase ori care prezintă risc pentru sănătatea sau integritatea persoanelor condamnate ori pentru dezvoltarea minorilor condamnați. Munca neremunerată se realizează la obiectele cu destinație socială, or actuala situație epidemiologică din țară reduce la minim aplicarea eficientă a sancțiunii contravenționale și facilitează răspândirea bolii declarate ca fiind epidemică”, susțin reprezentanții Ministerului Justiției.

În prezent, la Curtea Constituțională se află în examinare două sesizări si mai multe excepții de neconstituționalitate referitoare la controlul constituționalității articolului 76/1 din Codul contravențional. La solicitarea Curții Constituționale, Avocatul Poporului a prezentat opiniile sale la sesizările aflate în examinare la Curtea Constituțională.  

În concluzia sa, Avocatul Poporului a susținut, printre altele,  că mărimea minimă a amenzii  este disproporționată în raport cu nivelul de trai al populației din Republica Moldova, care în lipsa unor prevederi și criterii suficient de clare de individualizare a sancțiunii afectează principiul proporționalității sancțiunilor și poate aduce atingere dreptului la proprietate, precum și dreptului la un trai decent a persoanelor amendate, în special a celor care fac parte din grupurile vulnerabile (persoanele cu dizabilități, persoanele în etate, persoanele lipsite de surse de existență).

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Arhivă Radio Chișinău