Răspunderea penală a personalului din mass-media pentru denaturarea deliberată a informațiilor

  • 15 Ianuarie 2015 15:55
Răspunderea penală a personalului din mass-media pentru denaturarea deliberată a informațiilor

Un proiect de lege care prevede răspunderea penală a personalului din mass-media pentru denaturarea deliberată a informațiilor în detrimentul statului este în curs de pregătire în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus - n.r.).

Autorul acestui proiect este deputatul Evgheni Fiodorov (Rusia Unită, partidul de guvernământ - n.r.), iar proiectul său de lege conține o serie de amendamente la codurile Administrativ și Penal ale Federației Ruse, precum și la legile de combatere a terorismului și extremismului, notează Agerpres.

Actul său normativ stabilește răspunderea penală și administrativă pentru directorii și redactorii șefi 'care permit publicarea unor informații false cu un conținut antirusesc; asigură sprijin informațional forțelor de orientare extremistă și separatistă, inclusiv în reflectarea evenimentelor produse în afara granițelor Rusiei'.

'Dacă Ministerul de Interne vede că un mijloc de informare în masă persistă în minciună, atunci are dreptul să declanșeze o investigație pentru a stabili cauzele apariției acestui fals', afirmă Fedotov, care adaugă că articolele cu un conținut antirusesc vor fi asimilate unui act de înaltă trădare.

Potrivit acestuia, motiv pentru elaborarea unui astfel de proiect de lege l-a reprezentat apariția mai multor articole în mass-media autohtone, în care autorii, în opinia sa, au admis analogii istorice incorecte în tratarea unor evenimente din Rusia și Ucraina. Bunăoară, autoritățile de la Moscova consideră drept lovitură de stat înlăturarea președintelui Viktor Ianukovici în februarie trecut în urma unei revolte fără precedent în Ucraina. Moscova mai susține că manifestațiile de anul trecut de la Kiev au fost orchestrate de SUA și UE, după ce liderul ucrainean nu a mai dorit să semneze Acordul de asociere la UE la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, orientându-se spre relații mai bune cu Rusia.

În condițiile unui control strict asupra mass-media din partea puterii ruse, sunt unele canale media - puține, dar există - precum bisăptămânalul Novaia Gazeta, săptămânalul New Times sau postul de radio Eho Moskvî - care se distanțează de politica oficială în tratarea evenimentelor interne și externe și încearcă să ofere informații din surse independente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:4,63 m/s
Thu
7
Fri
8
Sat
8
Sun
9
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău