Răspândirea coronavirusului induce surse suplimentare de presiuni dezinflaționiste
-
07 Aprilie 2020 09:45
La această etapă, răspândirea coronavirusului induce surse suplimentare de presiuni dezinflaționiste asupra nivelului prețurilor de consum. În acest fel, informația cu privire la rata anuală a inflației în lunile ianuarie și februarie, precum și evenimentele conturate după runda de prognoză precedentă denotă riscul unei traiectorii inferioare celei publicate în Raportul asupra inflației nr. 1. Cu aceste precizări vine Banca Națională a Moldovei, răspunzând la mai multe întrebări legate de sectorul bancar al Republicii Moldova în contextul situației de urgență din țară, transmite IPN.
Potrivit BNM, atât pentru începutul anului 2020, cât și pentru orizontul de prognoză până la începutul anului viitor, principalele riscuri sunt dezinflaționiste, determinate în principal de condițiile meteorologice atipice, eliminarea unor prevederi existente anterior în politica fiscală, deviația PIB mai joasă pentru anul curent ca urmare a impactului asupra economiei autohtone a măsurilor autorităților pentru a opri răspândirea COVID-19, dar și un mediu extern mai dezinflaționist.
Urmare evoluției situației epidemiologice, cererea mondială a fost revizuită în diminuare, ceea ce a rezultat într-o prognoză inferioară a prețurilor internaționale la produsele alimentare, la petrol și gaz pentru întreg orizontul de prognoză.
Banca Națională are mandatul legal de a menține stabilitatea prețurilor, dar nu posedă atribuții de stimulare directă a mediului de afaceri. BNM precizează că, prin promovarea unei politici monetare adecvate, reușește să protejeze puterea de cumpărare a populației și să asigure condiții optime, sub aspectul atribuțiilor sale, pentru revenirea și creșterea economică.
Sub aspect monetar, Banca Națională a diminuat valoarea ratelor la principalele instrumente de politică monetară pe fundalul incertitudinilor și încetinirii creșterii economice. Astfel, banii vor deveni mai accesibili pentru economie și ratele la creditele pentru finanțare urmează să se diminueze în condițiile impuse de situația de urgență. Au fost eliberate și volume mari de lichidități în sectorul bancar, astfel încât, populația să beneficieze de o flexibilitate pentru plata ratelor la credite și agenții economici să poată să-și suplinească necesarul de numerar pentru activitatea operațională.