Raportul privind acuzațiile de imixtiune din partea Dialog Deschis, aprobat de Comisia de anchetă

  • 15 Noiembrie 2018 09:24
Raportul privind acuzațiile de imixtiune din partea Dialog Deschis, aprobat de Comisia de anchetă Tribuna

Comisia de anchetă pentru elucidarea acuzațiilor de imixtiune din partea Fundației Dialog Deschis și fondatoarei acesteia, ucraineanca Ludmila Kozlowska” a făcut publice o parte din întrebările la care trebuia să răspundă în cadrul audierilor lidera PAS, Maia Sandu, și liderul PPPDA, Andrei Năstase, care au refuzat să se prezinte la discuții.

Membrii Comisiei au avut o ședință aseară, iar președintele Comisiei, Igor Vremea, a enumerat întrebările care nu erau confidențiale și la care membrii Comisiei nu au primit răspuns, din cauza că Maia Sandu și Andrei Năstase au refuzat să participe la audieri, transmite IPN.

Potrivit lui Igor Vremea, Comisia de anchetă a definitivat și aprobat raportul pe marginea activității și a reflectat în el toate concluziile și recomandările membrilor Comisiei. Urmează ca Biroul permanent al Parlamentului să decidă asupra modului de prezentare a lui, deputaților. Igor Vremea a amintit că unii dintre invitații comisiei, Maia Sandu și Andrei Năstase, nu s-au prezintat la audieri, însă au făcut declarații publice, inclusiv în adresa comisiei de anchetă. „O parte din teme am vrut să le discutăm împreună cu invitații, însă, din păcate, au rămas fără răspuns”, a spus Igor Vremea.

Președintele Comisiei a mai spus că Maia Sandu și Andrei Năstase urmau să răspundă la întrebări despre acele conexiuni și legături pe care le-au avut sau pe care le au cu Fundația Dialog Deschis. Suplimentar, acestora le-ar fi fost prezentată informația publică și unele probe care au determinat caracterul închis al audierilor. „Noi am vrut din prima sursă să aflăm unele răspunsuri la anumite întrebări, inclusiv cele cu caracter confidențial”, a declarat Igor Vremea.

El a precizat că membrii Comisiei i-ar fi întrebat pe Maia Sandu și Andrei Năstase, dacă s-au înrolat în calitate de instrument de război hibrid al serviciilor speciale rusești în mod conștient sau inconștient; când și în ce împrejurări au făcut cunoștință cu Ludmila Kozlowska; dacă i-au ajutat persoanele implicate în furtul miliardului, precum Vlad Filat sau Veaceslav Platon etc.? Membrii Comisiei urmau să aducă la cunoștința Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase că o eventuală cooperare cu Fundația Dialog Deschis, implicată în acțiuni subversive împotriva Moldovei, dar și a altor țări europene, contravine legislației și cade sub incidența Codului Penal, pentru trădare de patrie.

Potrivit lui Igor Vremea, concluziile și recomandările raportului, dacă vor fi susținute de plenul Parlamentului, vor fi adresate organelor de drept.

Menționăm că Andrei Năstase și Maia Sandu au declarat în ziua în care au fost inivitați să răspundă la întrebările Comisiei că vor răspunde la întrebările Comisiei numai în cazul în care aceste audieri vor fi organizate în prezența presei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău