Raportul premierului Pavel Filip, criticat de opoziție și lăudat de majoritatea parlamentară

  • 11 Mai 2018 13:04
Raportul premierului Pavel Filip, criticat de opoziție și lăudat de majoritatea parlamentară Moldova.org

Guvernul a realizat reforme importante, care au permis stabilizarea și creșterea economiei Republicii Moldova după o perioadă de criză, dar mai sunt multe de făcut, a declarat astăzi premierul Pavel Filip, de la tribuna centrală a Parlamentului de unde a prezentat raportul de activitate pentru anul trecut.

Majoritatea parlamentară a apreciat succesele executivului, în timp ce opoziția a criticat dur eșecurile atât în domeniul social și economic, cât și al relațiilor externe. „În anul 2017 Guvernul a pus bazele unor reforme importante care ar urma să aducă roade începând cu acest an”, a declarat Pavel Filip, referindu-se în primul rând la reforma Executivului prin reducerea numărului de ministere, crearea unei agenții care înglobează majoritatea serviciilor publice oferite de stat, reducerea organelor cu funcții de control și a actelor permisive pentru mediul de afaceri. Potrivit premierului, încasările generate de vamă și de fisc au crescut, situația din domeniul financiar-bancar s-a stabilizat, au fost realizați pași importanți în direcția reglementării conflictului transnistrean, dar, cu toate acestea mai rămân și multe de făcut.

Pavel Filip a apreciat în termeni pozitivi și relațiile Republicii Moldova cu vecinii săi și cu principalii parteneri externi și a anunțat că prima rată a ajutorului macrofinanciar din partea UE ar putea ajunge în Republica Moldova în lunile iunie-iulie. Premierul a vorbit,  însă,  mai puțin de relațiile cu Federația Rusă, sugerând că embargoul impus produselor moldovenești ar avea un substrat politic.

Coaliția de guvernare a apreciat pozitiv activitatea guvernului, amintind contextul dificil în care a fost învestit. Opoziția a calificat însă raportul ca fiind unul triumfalist, iar situația prezentată de Guvern ca necorespunzând realității. Potrivit deputatului  PLDM Tudor Deliu, unul din marile eșecuri ale actualei guvernări reprezintă reforma justiției și combaterea corupției. Opoziția a mai criticat Guvernul și pentru că nu întreprinde nimic pentru recuperarea banilor fraudați din sistemul bancar în 2014, dar și pentru că activează la comanda liderul PDM, Vlad Plahotniuc.

Amintim că Guvernul Filip a fost învestit la 20 ianuarie 2016, în contextul unei ample crize politice, iar legalitatea sa a fost contestată de opoziție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău