RAPORTUL Kroll, secret de stat

  • 22 Aprilie 2015 16:41
RAPORTUL Kroll, secret de stat

Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au fost ținta unui grup de persoane care au încercat să preia fraudulos cele trei instituții în perioada 2012-2014.

Rezultatele investigației companiei internaționale Kroll privind delapidările de la trei bănci din Republica Moldova, -  Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, - soldate cu un prejudiciu estimat la zeci de miliarde de lei, a fost discutat în secret, în ședința de astăzi a cabinetului de miniștri.

Oficialii au fost rezervați în declarații, însă au menționat că cele trei bănci au fost preluate intenționat, iar în deturnările de miliarde au fost implicate o serie de firme, atât din Uniunea Europeană, cât și din spațiul CSI.

Rezultatele raportului companiei internaționale de investigație și audit Kroll a fost prezentat membrilor Guvernului de către Guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu. Potrivit lui, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au fost ținta unui grup de persoane care au încercat să preia fraudulos cele trei instituții în perioada 2012-2014. Printre aceste persoane se numără acționari, reprezentanți ai managementului băncilor, administratori și fondatori ai companiilor care au obținut credite neperformante.

”Raportul indică o serie de persoane fizice și juridice identificate. Este vorba de zeci de persoane. Este clar că au fost implicate companii din diferite țări, nu doar din Republica Moldova. Nu aș fi vrut să aduc nume, nu este important acum. Prin angajamentul contractual, BNM poate publica acest raport doar cu permisiunea scrisă a companiei Kroll. În raport sunt indicate diferite nume de companii, de persoane care nu neapărat au încălcat legea. Informația este foarte sensibilă”, a declarat Dorin Drăguțanu.

Și premierul Chiril Gaburici a fost rezervat în declarații. Fără a da nume, destinații sau cifre concrete, primul ministru a spus că acum este important ca banii să fie întorși în țară, iar persoanele vinovate să răspundă în fața legii.

”Sunt implicate companii, persoane, de la noi dar și din străinătate. Nu pot să dau mai multe informații pentru a nu prejudicia ancheta. Dar și eu personal, și Guvernul își dorește în primul rând să depistăm vinovații și să-i facem să răspundă pentru tot ce au făcut. O să mergem până în pânzele albe, până când o să reușim”, a declarat Chiril Gaburici.

Șeful Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Iurie Filip, a fost însă mai deschis în declarații.

”La prima etapă s-a stabilit că sunt antrenate firme și societăți din cel puțin șase țări, inclusiv câteva din Uniunea Europeană, Marea Britanie, zone off-shore, țări din fostul spațiu sovietic. S-au vehiculat numele a mai multor persoane. Eu am remarcat unul singur. Toată lumea îl cunoaște. Ilan Shor”, a declarat Iurie Filip.

Potrivit unui comunicat oficial, publicat pe site-ul Băncii Naționale a Moldovei, în viitorul apropiat, BNM va organiza o licitație pentru selectarea  unei noi companii care să continue individual investigațiile și care urmează să identifice căile de returnare a banilor în țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău