Raportul Evaluării Periodice Universale a Drepturilor Omului a Republicii Moldova a fost adoptat

  • 07 Iulie 2022 16:27

Raportul cu privire la situația drepturilor omului în Republica Moldova a fost adoptat la 4 iulie 2022 în cadrul celei de-a 50-a sesiuni a Consiliului pentru Drepturile Omului la Geneva. Aceasta reprezintă ultima etapă a celui de-al treilea ciclu de Evaluare Periodică Universală, ca urmare a examinării evoluțiilor și progreselor în protecția și promovarea drepturilor și libertăților fundamentale în țara noastră din ianuarie curent.

Din cele 209 recomandări formulate de către statele membre ale ONU pentru ameliorarea situației în Republica Moldova, Guvernul s-a angajat să implementeze 186, una fiind parțial acceptată și alte 22 luate în considerare pentru examinare ulterioară.

În cadrul sesiunii de la Geneva, delegația națională a prezentat evoluția în domeniul drepturilor omului de la începutul anului acesta, evidențiind lansarea procesului de elaborare și promovare a unui nou Plan de Acțiuni în domeniul drepturilor omului pe baza recomandărilor acceptate, consolidarea instituțiilor Avocatul Poporului și Avocatul Copilului, reforma sectorului justiției și măsurile adoptate pentru garantarea drepturilor refugiaților și migranților ajunși în Republica Moldova din cauza războiului din Ucraina.

De asemenea, au fost reconfirmate angajamentele Guvernului de a asigura independența și integritatea sectorului judiciar prin implementarea Strategiei omonime, de a depune eforturi suplimentare pentru îmbunătățirea situației persoanelor cu dizabilități și cu nevoi speciale, precum și întru prevenirea și combaterea violenței domestice și de gen. La sesiunea dedicată Republicii Moldova s-au expus opinia mai multe state, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, precum și ai societății civile.

Vorbitorii au salutat acceptarea de către Republica Moldova a majorității recomandărilor primite, încurajând Guvernul să continue eforturile pentru îmbunătățirea situației și garantarea drepturilor tuturor persoanelor din țara noastră. Raportul național privind Evaluarea Periodică Universală în domeniul drepturilor omului a fost elaborat de Direcția coordonare în domeniul drepturilor omului și dialog social din cadrul Cancelariei de Stat în luna ianuarie 2021.

Raportul național a fost consultat cu instituțiile naționale de protecție a drepturilor omului, societatea civilă și a fost aprobat în cadrul ședinței Consiliului național pentru drepturile omului în martie 2021. Raportul a fost avizat pozitiv de către Comisia parlamentară drepturile omului și relații interetnice în luna septembrie 2021, ulterior fiind transmis Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Raportul a fost examinat 28 ianuarie 2022, în cadrul celei de-a 40-a sesiuni a Grupului de lucru al Evaluării Periodice Universale a ONU.

Reprezentanți ai 72 de state membre ONU au participat cu intervenții la evaluare, formulând 209 recomandări autorităților RM pentru îmbunătățirea situației dreptului omului în țară și implementarea durabilă a politicilor Guvernului RM în domeniu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău