Raportul BNM: Pentru anul 2024 se estimează o rată a inflației de aproximativ 5%, iar prețurile vor crește într-un ritm lent

  • 13 Februarie 16:54
Raportul BNM: Pentru anul 2024 se estimează o rată a inflației de aproximativ 5%, iar prețurile vor crește într-un ritm lent

Banca Națională a Moldovei estimează pentru anul 2024 o rată a inflației de aproximativ 5%, potrivit raportului prezentat astăzi de către guvernatoarea BNM, Anca Dragu. Deși rata inflației este în scădere, prețurile nu vor scădea, a subliniat ea, precizând că acestea vor crește, însă într-un ritm mai lent, transmite Radio Chișinău.

Potrivit guvernatoarei Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, pentru a patra lună consecutiv rata inflației rămâne în intervalul 3,5-6,5%.

„Pentru luna decembrie inflația s-a situat la 4,2%, iar în luna ianuarie cifrele arată o inflație de 4,6%. Dacă ne uităm la componentele inflației, avem un efect pozitiv care a ajutat la procesul dezinflaționist din partea prețurilor la combustibil, în special prețurile reglementate au avut o influență în reducerea ratei inflației. Prețurile la alimente, de asemenea, au contribuit, ceva mai modest, la scăderea ratei inflației. Inflația de bază a rămas la cote constante”, a declarat Anca Dragu.

Banca Națională a Moldovei estimează pentru anul 2024 o rată a inflației de aproximativ 5%. Chiar și așa, prețurile nu vor scădea.

„Inflația pentru tot anul 2024 va fi undeva în jur de 5 la sută. Asta înseamnă că prețurile vor continua să crească, dar numai cu 4,5%. Atunci când inflația era 34 la sută, prețurile au crescut cu 34%. Ne aflăm într-un proces dezinflaționist în care este un fenomen normal de creștere a prețurilor, dar ritmul de creștere este unul mai scăzut”, a adăugat Anca Dragu.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna ianuarie 2024, comparativ cu luna decembrie 2023, s-a înregistrat o majorare a prețurilor medii de consum cu 0,8%. Majorări mai accentuate ale prețurilor medii de consum au fost marcate la legume – cu 4,7% și fructe – cu 2,3%. La mărfurile nealimentare, în perioada raportată au crescut prețurile medii de consum la încălțăminte și confecții – cu 0,4%, și respectiv, 0,2%, la medicamente – cu 0,3%.

De asemenea, la serviciile prestate populației, în ianuarie 2024 față de luna decembrie 2023, au crescut ușor prețurile la serviciile de alimentare cu apă potabilă și canalizare – aproximativ cu 1,4% și serviciile de alimentație publică – cu 1,1%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău