Raportorul special al ONU privind drepturile minorităţilor: pe parcursul anului viitor vor fi elaborate documente clare privind drepturile omului și ale minorităților

  • 06 Decembrie 2018 19:34
Raportorul special al ONU privind drepturile minorităţilor: pe parcursul anului viitor vor fi elaborate documente clare privind drepturile omului și ale minorităților

Raportorul special al ONU privind drepturile minorităţilor, Fernand de Varennes, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că Organizaţia Naţiunilor Unite, prin experţii săi, are la dispoziţie an să elaboreze documente clare privitoare la drepturile omului şi drepturile minorităţilor, în urma celor trei mari conferinţe care vor avea loc anul viitor, la nivel global.

Fernand de Varennes a arătat că, începând de anul viitor, ONU va avea trei forumuri la nivel global, care vor fi organizate în timpul mandatului său, unul la Bruxelles, în Europa, undeva la sfârşitul lunii mai anul viitor, apoi în Thailanda, concentrat pe Asia, şi unul ar putea să fie în Tunisia, în Africa de Nord, pentru a se vedea care sunt problemele în Africa de Nord şi din Orientul Mijlociu, în privinţa limbilor şi minorităţilor.

"Unul dintre motivele pentru care ne ocupăm de acest subiect este să clarificăm care sunt drepturile minorităţilor în domeniul învăţământului şi utilizării limbii sub aspectul standardelor şi legilor în vigoare (...) Până la finele anului următor, când vom fi organizat deja toate forumurile regionale şi vom putea compara recomandări şi vom putea discuta mai departe clarificările acestor drepturi minoritare, în domeniul limbii şi educaţiei, şi vom organiza un forum internaţional la ONU, la Geneva, undeva la sfârşitul lui noiembrie anul viitor.

Avem la dispoziţie un an, poate puţin mai mult, să producem documente clare privitoare la conţinutul drepturilor omului şi al drepturilor minorităţilor. Acest lucru face parte din mandatul meu şi la forumul internaţional va exista posibilitatea de a ne întruni cu toţii să venim cu cunoştinţele şi experienţa noastră", a arătat Fernand de Varennes.

Raportorul special ONU privind drepturile minorităţilor a arătat că cele trei conferinţe regionale şi ultima conferinţă, cea de la Geneva, se vor baza pe dialogul deschis.

"Dialogul deschis între guvernele naţionale şi organizaţii internaţionale şi regionale şi organizaţii ale minorităţilor. Sunt foarte mulţumit şi entuziasmat de această abordare pe care am avut-o şi sper că vom reuşi să avem o platformă de dialog deschis, unde se vor implica toate părţile interesate, pentru a avea o înţelegere comună în privinţa drepturilor omului şi în special privitoare la minorităţi, pe aspectul de limbă şi învăţământ. Partea mandatului meu nu este să critic guvernele tot timpul, unii cred că asta trebuie să fac, dar nu, mandatul meu este să lucrez cu guvernele şi toate părţile interesate pentru a găsi o modalitate de a îmbunătăţi situaţia, înţelegerea şi implementarea drepturilor omului şi ale minorităţilor", a afirmat Fernand de Varennes.

Raportorul special ONU privind drepturile minorităţilor se află în vizită în România în perioada 4-6 decembrie, la invitaţia Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN) şi a Uniunii Organizaţiilor Civile Maghiare din Transilvania (MACISZESZ), pentru a participa la conferinţa "Comunităţile maghiare minoritare: probleme şi oportunităţi", care s-a desfăşurat la Cluj-Napoca şi la Târgu Mureş.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
27,83 °C
cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,6 m/s
Thu
18 °C
Fri
21 °C
Sat
22 °C
Sun
23 °C
Mon
25 °C

Curs oficial BNM 17 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.8548 -0.1394
USD 17.6904 -0.0381
RON 4.1950 -0.0302
UAH 0.6848 0.0001
RUB 0.2817 -0.0014
Arhivă Radio Chișinău