Raportorul special al ONU privind drepturile minorităților: pe parcursul anului viitor vor fi elaborate documente clare privind drepturile omului și ale minorităților

  • 06 Decembrie 2018 19:34
Raportorul special al ONU privind drepturile minorităților: pe parcursul anului viitor vor fi elaborate documente clare privind drepturile omului și ale minorităților

Raportorul special al ONU privind drepturile minorităților, Fernand de Varennes, a declarat joi, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, că Organizația Națiunilor Unite, prin experții săi, are la dispoziție an să elaboreze documente clare privitoare la drepturile omului și drepturile minorităților, în urma celor trei mari conferințe care vor avea loc anul viitor, la nivel global.

Fernand de Varennes a arătat că, începând de anul viitor, ONU va avea trei forumuri la nivel global, care vor fi organizate în timpul mandatului său, unul la Bruxelles, în Europa, undeva la sfârșitul lunii mai anul viitor, apoi în Thailanda, concentrat pe Asia, și unul ar putea să fie în Tunisia, în Africa de Nord, pentru a se vedea care sunt problemele în Africa de Nord și din Orientul Mijlociu, în privința limbilor și minorităților.

"Unul dintre motivele pentru care ne ocupăm de acest subiect este să clarificăm care sunt drepturile minorităților în domeniul învățământului și utilizării limbii sub aspectul standardelor și legilor în vigoare (...) Până la finele anului următor, când vom fi organizat deja toate forumurile regionale și vom putea compara recomandări și vom putea discuta mai departe clarificările acestor drepturi minoritare, în domeniul limbii și educației, și vom organiza un forum internațional la ONU, la Geneva, undeva la sfârșitul lui noiembrie anul viitor.

Avem la dispoziție un an, poate puțin mai mult, să producem documente clare privitoare la conținutul drepturilor omului și al drepturilor minorităților. Acest lucru face parte din mandatul meu și la forumul internațional va exista posibilitatea de a ne întruni cu toții să venim cu cunoștințele și experiența noastră", a arătat Fernand de Varennes.

Raportorul special ONU privind drepturile minorităților a arătat că cele trei conferințe regionale și ultima conferință, cea de la Geneva, se vor baza pe dialogul deschis.

"Dialogul deschis între guvernele naționale și organizații internaționale și regionale și organizații ale minorităților. Sunt foarte mulțumit și entuziasmat de această abordare pe care am avut-o și sper că vom reuși să avem o platformă de dialog deschis, unde se vor implica toate părțile interesate, pentru a avea o înțelegere comună în privința drepturilor omului și în special privitoare la minorități, pe aspectul de limbă și învățământ. Partea mandatului meu nu este să critic guvernele tot timpul, unii cred că asta trebuie să fac, dar nu, mandatul meu este să lucrez cu guvernele și toate părțile interesate pentru a găsi o modalitate de a îmbunătăți situația, înțelegerea și implementarea drepturilor omului și ale minorităților", a afirmat Fernand de Varennes.

Raportorul special ONU privind drepturile minorităților se află în vizită în România în perioada 4-6 decembrie, la invitația Uniunii Federative a Naționalităților Europene (FUEN) și a Uniunii Organizațiilor Civile Maghiare din Transilvania (MACISZESZ), pentru a participa la conferința "Comunitățile maghiare minoritare: probleme și oportunități", care s-a desfășurat la Cluj-Napoca și la Târgu Mureș.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău