Raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova, Dragoș Tudorache, despre cum se văd la Bruxelles disensiunile dintre PSRM și ACUM și victoria lui Ion Ceban la alegeri

  • 11 Noiembrie 2019 11:39
Raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova, Dragoș Tudorache, despre cum se văd la Bruxelles disensiunile dintre PSRM și ACUM și victoria lui Ion Ceban la alegeri Digi24.ro

Europarlamentarul român din partea grupului Renew Europe, Dragoș Tudorache, a fost desemnat noul raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova. Dragoș Tudorache a vorbit într-un interviu exclusiv pentru TVR MOLDOVA despre cum se vede la Bruxelles victoria lui Ion Ceban la alegerile din Capitală și disensiunile dintre PSRM și ACUM.

Astfel, referitor la impasul politic de la Chișinău general de numirea procurorului general, europarlamentulul susține că UE tinde să privească cu maturitate fiecare evoluție politică și fiecare pas politic care se întâmplă într-un stat partener, așa cum este și Republica Moldova. „La fel de adevărat este că noi cunoaștem foarte bine și suntem conștienți că actuala coaliție, sau mai bine zis această soluție politică, este una care a venit după o perioadă de tensiune, după o perioadă lungă în care nu ieșeau, de fapt, soluții politice la Chișinău. Din acest motiv, pentru Uniunea Europeană Guvernul care s-a creat la Chișinău în jurul coaliției actuale, cu Maia Sandu în funcția de premier, a fost un semn bun, pe care cei din UE l-au luat ca pe un semn de stabilitate. La nivelul Parlamentului European această stabilitate este așteptată și sperăm ca ea să continue. Momentele electorale, fie că sunt tensionate sau liniștite, sunt firești într-o democrație. În alegeri se mai câștigă, dar se și pierde. Important este ca soluția politică care guvernează țara să-și găsească resursele să ofere soluții pentru Republica Moldova, deoarece asta așteaptă toți cetățenii țării și asta așteptăm și noi de la Bruxelles”, a declarat Dragoș Tudorache în interviul pentru TVR MOLDOVA.

În același timp, în ceea ce ține de victoria candidatului PSRM, Ion Ceban la alegerile din Chișinău, europarlamentarul a afirmat că el, ca cetățean român, a fost mult mai apropiat de ceea ce se întâmplă la Chișinău decât un alt politician din UE. „Privind, însă, lucrurile în ceea ce au însemnat ele, așa cum spuneam mai înainte, alegerile se câștigă și se pierd, iar noi trebuie să luăm din fiecare alegeri, fie că este victorie sau înfrângere, trebuie să învățăm ceva din ele și să mergem mai departe. Cred că acum coaliția de guvernare de la Chișinău trebuie să meargă mai departe, să depășească acest moment, să înțeleagă ceva din acest moment, să analizeze de ce s-a întâmplat. Este clar că orice prezență la guvernare erodează, vă spun asta din proprie experiență. Drept e că intervalul de timp de la accederea la guvernare și până la alegeri a fost foarte scurt, dar coaliția de guvernare trebuie să tragă concluzii și învățăminte, să vadă de ce o parte a electoratului care atunci a votat pentru Andrei Năstase acum nu l-a mai susținut, și să găsească soluții pentru problemele țării”, a menționat Dragoș Tudorache.

El a mai spus că, în calitate de raportor al Parlamentului European pentru R. Moldova, prima sa prioritate ține de găsirea unui consens cât mai larg, aici în Parlamentul European, pentru reformele, măsurile și pentru tipul de relații pe care PE le va avea cu Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău