Raportor ONU | Rusia trebuie să-i elibereze imediat pe cei 24 de marinari ucraineni luați prizonieri în Strâmtoarea Kerci

  • 13 Iunie 2019 14:25
Raportor ONU | Rusia trebuie să-i elibereze imediat pe cei 24 de marinari ucraineni luați prizonieri în Strâmtoarea Kerci

Rusia trebuie să respecte decizia Tribunalului Internațional pentru Dreptul Mării și să-i elibereze imediat pe cei 24 de marinari ucraineni luați prizonieri în 25 noiembrie 2018 în Strâmtoarea Kerci - a declarat șefa Misiunii de Monitorizare a ONU la Kiev, Fiona Frazer, care a prezentat "Raportul privind situația drepturilor omului în Ucraina în perioada 16 februarie - 15 mai 2019".

"Federația Rusă trebuie să pună în practică deciziile emise de două organe juridice separate din cadrul ONU. Prima decizie, anunțată de Curtea Internațională de Justiție în anul 2017, se referă la faptul că Federația Rusă trebuie să ridice interdicția impusă asupra activităților Mejlisului (Adunarea Tătarilor din Crimeea, n.red).

A doua hotărâre cere eliberarea imediată a celor 24 de membri ai echipajului ucrainean și a navelor capturate în noiembrie anul trecut în Strâmtoarea Kerci" - a explicat reprezentanta ONU. De asemenea, șefa Misiunii de Monitorizare a ONU în Ucraina a cerut Federației Ruse ca, în calitatea sa de stat de ocupație în Crimeea, să respecte obligațiile care îi revin în conformitate cu standardele internaționale în domeniul drepturilor omului și în concordanță cu dreptul internațional umanitar.

"Acest lucru înseamnă, printre altele, neaplicarea propriei legislații (ruse, n.red) în Crimeea, asigurarea unui tratament corespunzător tuturor deținuților și asigurarea libertății religioase în cazul tuturor grupurilor de credincioși" - a adăugat Fiona Frazer. Amintim că, la 25 mai 2019, Tribunalul Internațional pentru Dreptul Mării a decis că Rusia trebuie să îi elibereze pe cei 24 de marinari ucraineni luați prizonieri în 25 noiembrie 2018 în Strâmtoarea Kerci.

Autoritățile de la Moscova au declarat însă că nu recunosc această sentință. Kievul, la rândul său, a avertizat că, dacă Rusia nu respectă decizia Tribunalului, partea ucraineană va fi iniția impunerea unor noi sancțiuni anti-ruse.

sursa: rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău