Raport UNICEF: Copii kamikaze în zonele de conflict

  • 22 August 2016 09:08
Raport UNICEF: Copii kamikaze în zonele de conflict

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat - duminică - că un băiat de 12-14 ani a fost la originea atentatului care a provocat moartea a 52 de persoane, sâmbătă seara la o nuntă în Gaziantep (sud-estul Turciei), ceea ce constituie aparent o premieră în valul de atentate ucigătoare în această țară în ultimul an, dar nu și în lume, potrivit…

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat - duminică - că un băiat de 12-14 ani a fost la originea atentatului care a provocat moartea a 52 de persoane, sâmbătă seara la o nuntă în Gaziantep (sud-estul Turciei), ceea ce constituie aparent o premieră în valul de atentate ucigătoare în această țară în ultimul an, dar nu și în lume, potrivit unui raport întocmit de UNICEF care arată că adolescenți și copii au fost utilizați drept kamikaze în ultimii ani în mai multe țări, dar în special în Nigeria.

Astfel, tot mai mulți copii sunt implicați în atacuri sinucigașe în regiunea lacului Ciad, unde gruparea islamistă nigeriană Boko Haram, slăbită din punct de vedere militar, încearcă să instaureze un regim de teroare prin toate mijloacele, raporta Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor Națiunilor Unite (UNICEF) în aprilie 2016, potrivit AFP.

De la patru copii utilizați în atacuri kamikaze în 2014 s-a ajuns la 44 anul trecut în Nigeria, Camerun, Ciad și Niger, unde acționează această grupare islamistă care s-a raliat Statului Islamic (SI). Dintre acești tineri kamikaze, peste 75 % erau fete, notează UNICEF.

La Kano, în decembrie 2015, șase persoane au fost ucise într-un atac sinucigaș efectuat de un copil kamikaze și imputat grupării Boko Haram. În iulie 2015, un tânăr kamikaze de 13 ani pierise într-un atentat comis în acest mare oraș din nordul Nigeriei.

În decembrie 2015, la Mafa, în nord-estul țării, un gardian civil și-a pierdut viața și patru tinere fete kamikaze ale grupării Boko Haram au fost ucise într-un alt atentat.

La Maiduguri, în ianuarie 2015, cel puțin 19 persoane au decedat când o bombă fixată de o fetiță de 10 ani a explodat într-o piață ticsită de lume în acest mare oraș din nord-estul Nigeriei.

În aprilie 2016, autoritățile afgane au anunțat că — cu doi ani mai devreme — arestaseră un tânăr de 15 ani care încercase să comită un atentat sinucigaș din ordinul talibanilor în fața sediului guvernatorului unui district în apropiere de Kandahar.

Insurgenții au afirmat că 'băieții fără barbă' nu sunt utilizați niciodată în operațiunile militare. Dar autoritățile afgane semnalează frecvent arestări ale unor adolescenți pe care talibanii intenționau să-i utilizeze drept kamikaze.

În martie 2016, un băiat de 12 ani, care urma să detoneze o cantitate de explozibil aflată asupra sa, s-a predat forțelor afgane din provincia orientală Nangarhar. Talibanii îl trimiseseră să se sinucidă luând cu el 'necredincioși' din armata națională. El a renunțat la misiune în ultimul moment, după ce i-a văzut pe soldați rugându-se într-o moschee.

În 2012, un adolescent kamikaze a ucis șase persoane, majoritatea copii, în apropiere de cartierul general al NATO din centrul capitalei afgane, Kabul. Talibanii au revendicat atacul.

Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO) afirma — la rândul său, în iulie 2015 — că jihadiștii grupării Statul Islamic utilizează din ce în ce mai mulți copii pentru operațiunile sinucigașe. De la începutul anului 2015, cel puțin 18 copii fuseseră utilizați drept kamikaze în luptele între SI și forțele kurde în nord-estul Siriei.

ONU a denunțat în februarie 2015 recrutarea în Irak de către 'grupări înarmate', în special Statul Islamic, a 'unui mare număr de copii', inclusiv marcați de un handicap, pentru a-i transforma în combatanți, kamikaze și scuturi umane, precum și pentru a-i supune unor abuzuri sexuale și altor torturi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
6,07
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Sat
5
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău