RAPORT. Televiziunile care manipulează

  • 24 Februarie 2016 15:28
RAPORT. Televiziunile care manipulează

Mass-media din Republica Moldova a utilizat în ultimele luni instrumente de manipulare și a prezentat evenimentele de importanță națională în mod subiectiv, se arată într-un raport de monitorizare al Centrului pentru Jurnalism Independent.

CJI a nalizat buletinele de știri ale televiziunilor, precum și câteva portaluri informative, în perioada noiembrie 2015 - ianuarie 2016.

Au fost monitorizate 12 instituții media, dintre care posturile de televiziune Publika TV, Jurnalt TV, RTR, RenTV, precum și portalurile Novosti PMR, Sputnik.md au difuzat cel mai des știri care nu corespund standardelor jurnalistice, cu scopul de manipula opinia publică, se arată în raportul Centrului pentru Jurnalism Independent.

Printre tehnicile incorecte semnalate se numără omisiunea unor fapte, amestecul între adevăr și minciună, interpretarea și comentarea faptelor, etichetarea unor persoane, selectarea imaginilor în mod manipulator, precum și prezentarea știrilor dintr-o singură sursă, după cum a menționat autoarea studiului, Viorica Zaharia.

”Prin conținutul difuzat, unele media monitorizate au susținut și promovat linia politică a proprietarilor lor și au prezentat o imagine distorsionată a realității, astfel că publicul a primit o informație uneori eronată, uneori confuză. O parte dintre ele au transmis informații dintr-o singură sursă, au exagerat faptele, au prezentat informație comentată, au folosit etichetări, au selectat surse care emit același mesaj, în detrimentul informării echilibrate și pluralismului de opinie”, a declarat Viorica Zaharia.

Raportul de monitorizare are scopul de a semnaliza cazurile de manipulare în presă atât în fața autorităților responsabile, cum ar fi Consiliul Coordonator al Audiovizualului, cât și în fața publicului consumator de informație, a menționat directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

”Considerăm că au fost suficient cazuri care să demonstreze că anumiți radiodifuzori din Republica Moldova manipulează informația, fac abatere de la anumite prevederi din Codul Audiovizualului cu privire la informarea corectă, imparțială. Respectiv, mingea este deja în terenul CCA, care trebuie să aplice anumite sancțiuni, dacă este cazul. Vor decide”, a declarat Nadine Gogu.

Președintele CCA, Dinu Ciocan, a declarat pentru Radio Chișinău că instituția va examina raportul Centrului pentru Jurnalism Independent.

”Trebuie să recunoaștem că sunt mai mulți radiodifuzori, în special posturi de televiziune, care nu respectă prevederile Codului Audiovizualului cu privire la respectarea pluralismului social-politic și al pluralismului de opinie, precum și prevederile Codului Deontologic al Jurnalistului. În 2015 CCA a aplicat circa 25 de sancțiuni”, a spus Dinu Ciocan.

În legislația cu privire la mass-media din Republica Moldova nu este definit termenul de manipulare, dar în Codul Audiovizualului este prevăzută respectarea pluralismului social-politic și de opinie. Sancțiunile aplicate de CCA sunt graduale, de la avertizare publică, până la retragerea licenței de emisie, dar au termenul de prescripție de un an, după care sunt anulate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
8
Fri
10
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău