RAPORT | Spitalele și clinicile din Afganistan, tot mai des vizate de atacuri armate

  • 06 Martie 2017 18:49
RAPORT | Spitalele și clinicile din Afganistan, tot mai des vizate de atacuri armate

Spitalele și clinicile din Afganistan au fost tot mai des ținta atacurilor unor grupări armate în ultimii doi ani, o situație care a slăbit un sistem de sănătate deja degradat, atrage atenția un raport realizat de 'Watchlist on Children and Armed Conflict', o rețea internațională de organizații neguvernamentale de protecție a drepturilor copiilor în zone de conflict, publicat luni și preluat de Reuters.

Potrivit documentului, atacurile au restricționat sau chiar blocat asistența medicală în Afganistan, o țară unde aproape o treime din populația de peste 30 milioane de locuitori nu are acces la servicii medicale de bază.

Grupări armate 'au forțat închiderea temporară sau permanentă a unor facilități medicale, au avariat sau distrus unități medicale, au jefuit depozite medicale și ambulanțe, au amenințat, intimidat, extorcat sau reținut personal medical și au ocupat în scop militar facilități medicale', se spune în raport.

Documentul, bazat pe interviuri realizate în provinciile Helmand, Kunduz, Nangarhar și Maidan Wardak, relevă că anul trecut au fost consemnate 119 incidente care au vizat centre medicale și personalul aferent.

Din total acestor incidente, 95 au fost atribuite forțelor antiguvernamentale, printre care talibanii și Statul Islamic, iar 23 forțelor de securitate afgane, raportul cerând tuturor părților să înceteze atacurilor împotriva unităților medicale.

În condițiile în care forțele guvernamentale controlează mai puțin de 60% din teritoriul afgan — potrivit celor mai recente estimări americane—, raportul scoate în evidență problemele tot mai mari legate de asigurarea unor servicii medicale adecvate pentru populația din afara orașelor mari.

Potrivit documentului, cu probleme deosebit de grave se confruntă în special cei 1,4 milioane de afgani deplasați intern, mulți trăind în tabere și așezări temporare, unde asistența medicală este oferită doar foarte rar, de clinici mobile.

Escaladarea conflictului după retragerea celei mai mari părți a trupelor internaționale, la sfârșitul lui 2014, a dus la creșterea numărului celor care au nevoie de asistență medicală și umanitară. Cazurile de malnutriție în rândul copiilor au crescut cu 40%, iar numărul rănilor de război — cu 20%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău