RAPORT | R.Moldova, una dintre cele mai proaste destinații pentru business în Europa (Mold-street)

  • 14 Februarie 2019 17:25
RAPORT | R.Moldova, una dintre cele mai proaste destinații pentru business în Europa (Mold-street)

În pofida rapoartelor în culori roze ale autorităților, Republica Moldova nu este cea mai reușită destinație în Europa la capitolul investiții și climat de afaceri.

De fapt, arată datele Camerei de Comerț a Uniunii Europene (EuCham), Republica Moldova este pe unul dintre locurile de la coadă în acest sens, scrie mold-street.com

Cu 53,27 de puncte acumulate Moldova este plasată pe locul 41 în clasamentul celor 46 de țări europene și câteva state din Caucaz și Asia Centrală, potrivit raportului EuCham ”Cele mai bune țări europene pentru business, 2019”. 

Pe locul 40 s-a situat Kazahstan, cu 54,45 de puncte, iar pe locul 42 Albania având 52,76 de puncte. Federația Rusă a acumulat 52,69 de puncte. Ucraina ocupă ultimul loc, cu doar 50,13 puncte. 

Cei mai buni performeri sunt Danemarca (locul 1 și 86,32 de puncte), Norvegia (locul 2 și 83,48 de puncte) și Suedia (locul 3, cu 83,14 de puncte).

Dintre fostele republici sovietice, cel mai bine se descurcă Estonia (locul 11, cu 76,75 de puncte). Lituania și Letonia au fost clasate pe locurile 18 și 19, respectiv, fiind depășite de Georgia, locul 16.  

România s-a situat pe locul 30 în anul 2019 (59,65 de puncte), pierzând 3 poziții în comparație cu rezultatul înregistrat în raportul pentru 2018.

Prezintă interes faptul că în raportul pentru anul 2018 Republica Moldova ocupa locul 42, având 52,00 de puncte, adică chiar mai puțin decât în anul curent. Țara noastră s-a ridicat cu o treaptă datorită pierderii a două poziții în clasament de către Albania. 

Este curios faptul că țările guvernate de regimuri autoritare sau oligarhice – care nu se împacă cu transparența și integritatea – fie că se află în partea inferioară a tabelului, fie că tind să migreze spre de coada clasamentului. 

Punctajul a fost acordat de către membrii EuCham în baza scorului mediu format din indicatorii Raportului privire la Ușurința Afacerilor al Băncii Mondiale și Raportului privind Percepția Corupției al organizației Transparency International. 

EuCham este o instituție independentă, neguvernamentală, cu sediul în orașul Goriza, Italia, care reprezintă interesele companiilor naționale și internaționale ce operează pe continentul european și are drept scop îmbunătățirea mediului de afaceri. 

Concluziile formulate de către instituția respectivă sunt distribuite tuturor membrilor EuCham și servesc drept avertismente pentru oamenii de afaceri și antreprenorii care intenționează să-și deschidă afaceri în una sau mai multe din statele incluse în tabel. 

sursa: moldstreet.com

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău