RAPORT | Restanțele în aplicarea Strategiei de dezvoltare a poliției nu au fost lichidate

  • 26 Octombrie 2020 15:58
RAPORT | Restanțele în aplicarea Strategiei de dezvoltare a poliției nu au fost lichidate

Ultimul an de implementare a Strategiei de dezvoltare a poliției 2016-2020 a început cu restanțe, zece subacțiuni nerealizate (18,9%) din cele 53 care trebuiau să fie realizate până la sfârșitul anului 2019. Mai multe activități din documentele de politici nu au putut fi realizate în primul semestru al anului 2020 din cauza pandemiei de COVID-19, deoarece activitatea Ministerului Afacerilor Interne și, implicit a poliției, a fost axată pe supravegherea respectării de către cetățenii Republicii Moldova a măsurilor instituite de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova. Constatările au fost prezentate de Asociația Promo-LEX în al patrulea raport de monitorizare civică a reformei poliției, transmite IPN.

Potrivit experților Promo-LEX, trezește îngrijorări faptul că în primul semestru al anului curent nu au fost inițiate consultări publice asupra noului document strategic pentru dezvoltarea poliției în perioada următoare.


Potrivit analizei efectuate, gradul de implementare a activităților planificate în cadrul Strategiei de Dezvoltare a Poliției a rămas același ca și la finele anului 2019. Nici o subacțiune restantă nu și-a modificat calificativul, acestea fiind considerate în continuare ca fiind nerealizate.

Totuși, în cazul unei singure activități din matricea de politici, indicatorul stabilit pentru anul 2019 a fost atins în primul semestru al anului curent. „Luând în considerare că ponderea în ansamblu a femeilor în Poliție la situația din 1.07.2020 este de 18,14%, constatăm că indicatorul stabilit în cadrul Obiectivului privind creșterea participării femeilor în Poliție pentru anul 2019 a fost atins în primul semestru al anului 2020”, precizează Promo-LEX.

Cât privește cele 10 subacțiuni restante la finele anului 2019, analizate din Planul pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a poliției, acestea vizează patru dintre cele cinci obiective strategice. Este vorba despre consolidarea responsabilității, eficienței, transparenței și profesionalismului poliției, precum și aplicarea echitabilă, eficientă și eficace a legislației bazate pe drepturile omului în activitatea poliției. Un alt obiectiv este consolidarea capacităților poliției de combatere a crimei organizate, traficului de ființe umane, criminalității cibernetice, violenței, inclusiv a infracțiunilor din motive de gen, drogurilor și contrabandei cu armament, falsificării și spălării banilor. Alt obiectiv este crearea unui serviciu polițienesc modern, în conformitate cu cele mai bune standarde și practici ale Uniunii Europene și internaționale, în măsură să răspundă pro-activ și în mod egal la nevoile cetățenilor și ale societății în ansamblu.

Subacțiunile restante țin de elaborarea Ghidului de evaluare a performanțelor colective, dezvoltarea sistemului de evaluare a performanțelor individuale și de promovare în carieră, precum și eficientizarea activității Consiliului de conducere al Inspectoratului General al Poliției în procesul decizional. O altă restanță este crearea Consiliului de coordonare și monitorizare a asistenței externe la nivelul IGP pentru consolidarea capacității de absorbție a asistenței financiare externe etc.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău