Raport Promo-LEX | Încălcările din campania pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale

  • 13 Noiembrie 2020 12:52
Raport Promo-LEX | Încălcările din campania pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale

Folosirea resurselor administrative în scopuri electorale, promovarea unui discurs instigator la ură, dar și cheltuieli ascunse sau încă neraportate, sunt câteva dintre încălcările din campania pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, sesizate de observatorii Asociației Promo-LEX, care monitorizează alegerile.

În campania pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, observatorii Promo-LEX au constatat mai multe abateri, între care și folosirea resurselor administrative. Aproape toate încălcările de acest fel au fost admise de susținătorii candidatului declarat independent, Igor Dodon, dar susținut deschis de Partidul Socialiștilor. 

„Din cele 12 cazuri de utilizare a resurselor administrative, 11 au fost în folosul candidatului independent Igor Dodon. Este vorba și despre adoptarea unei hotărâri de Guvern prin care s-au acordat premii anuale, pentru angajații sectorului bugetar pentru 176 de mii de funcționari publici. Acest regulament urma să fie aprobat de Guvern încă în luna iunie și din motive neclare adoptarea acestui regulament a fost tergiversată și s-a făcut cu doar 4 zile înainte de alegeri”, a declarat directorul de programe al Asociației „Promo-LEX”, Pavel Postică.

Observatorii Promo-LEX au amintit și despre folosirea fondurilor nedeclarate în campania electorală pentru turul II, cu referire la scandalul ”ziarelor electorale” ale lui Igor Dodon. Tot în favoarea acestui candidat s-au implicat în campanie și cultele religioase.

În campania pentru turul doi al prezidențialelor, au continuat și discursurile instigatoare la ură. În jumătate dintre ele a fost vizată direct candidata PAS la alegerile prezidențiale, Maia Sandu.

Aspiranții la funcția de președinte au cheltuit cei mai mulți bani în al doilea tur pentru publicitate. Totuși, cei doi candidați încă nu ar fi raportat toate cheltuielile, spune directorul de programe al Promo-LEX, Pavel Postică.

„Cu regret, observatorii încă înregistrează situații de suportare de către concurenții electorali sau în favoarea a cheltuielilor estimate la peste 394  de mii în favoarea lui Igor Dodon și peste 106 mii de lei în favoarea Maiei Sandu. Speram că aceste cheltuieli încă neraportate să se regăsească în rapoartele finale”, a mai spus expertul. 

Constatările Promo-LEX vizează perioada 2-11 noiembrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău