Raport Promo-LEX: Audiențele deputaților cu cetățenii rămân un instrument lipsit de transparență

  • 21 August 2023 13:04
Raport Promo-LEX: Audiențele deputaților cu cetățenii rămân un instrument lipsit de transparență

Audiențele deputaților cu cetățenii au fost „în continuare” lipsite de transparență, a constatat Asociația Promo-LEX într-un raport anual de monitorizare a activității Parlamentului în perioada 2022-2023. Experții au concluzionat că informațiile privind audiențele acordate cetățenilor la Parlament și în teritoriu lipsesc atât pe site-ul Legislativului, cât și pe pagina de Facebook al acestuia, iar deputații își folosesc modest conturile oficiale pentru a informa cetățenii despre programul audiențelor și despre deplasările în teritoriu.

În perioada august 2022 – iulie 2023, din totalul de 89 de deputați care au cont pe Facebook, doar 33 au informat cetățenii despre programul de audiență pe paginile lor, se arată în raportul publicat luni, 21 august, de către Promo-LEX. 

În urma analizei celor 190 de programe de audiență făcute publice de către deputați pe paginile lor de Facebook, s-a observat că majoritatea dintre ele (81) au fost organizate în primării, consilii raionale și case de cultură.

Altele 74 au avut loc la organizația teritorială PAS. Iar 15 – la Parlament.

În timp ce programul audiențelor, inclusiv a deplasărilor în teritoriu, a fost reflectat în 190 de postări, alte interacțiuni și discuții cu cetățenii, inclusiv cele pe linie de partid, au fost reflectate într-un număr aproape dublu de postări  – 345. Promo-LEX consideră că toate activitățile desfășurate de aleșii poporului trebuiau să fie reflectate de o manieră transparentă. Or, în exercitarea mandatului deputații sunt în serviciul poporului, prin urmare informarea cetățenilor reprezintă o condiție esențială pentru exercitarea în mod transparent a atribuțiilor de bază, notează reprezentanții Promo-LEX. 

Iar audiențele – ca mecanism de comunicare a deputatului cu cetățeanul - trebuie să fie delimitate de celelalte discuții și interacțiuni. Or scopul audienței este soluționarea problemei cetățeanului. 

În vederea asigurării transparenței audiențelor și sporirii accesibilității cetățenilor la acestea recomandăm conducerii Parlamentului: să examineze posibilitatea de informare în prealabil a cetățenilor despre audiențele planificate atât la sediul legislativului, cât și în teritoriu; să asigure contabilizarea și evidența audiențelor; să garanteze informarea pro-activă despre audiențele desfășurate de către toți aleșii poporului. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
26,24
Nori împrăștiați
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Wed
11
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău