Raportul SUA: În R.Moldova, corupția a împiedicat urmărirea penală și a influențat rezultatele cazurilor de trafic de persoane, inclusiv împotriva unor oficiali complici

  • 25 Iunie 2019 10:03
Raportul SUA: În R.Moldova, corupția a împiedicat urmărirea penală și a influențat rezultatele cazurilor de trafic de persoane, inclusiv împotriva unor oficiali complici

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a prezentat, săptămâna trecută, raportul privind traficul de persoane inclusiv și situația la acest capitol din R. Moldova, potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la Chișinău.

Potrivit raportului, R. Moldova a rămas în categoria a doua referitor la nivelul de combatere a acestui fenomen. Astfel, SUA constată că Guvernul R.Moldova a depus mai multe eforturi față de perioada anterioară în lupta împotriva traficului de persoane, cum ar fi identificarea mai multor victime sau organizarea unor instruiri specializate pentru judecători în vederea pentru a depista rețelele de traficanți.

„Cu toate acestea, Guvernul nu a întrunit standardele minime în mai multe domenii cheie. Corupția, în particular în domeniul aplicării legii și al justiției, a împiedicat urmărirea penală și a influențat rezultatele cazurilor, inclusiv cele împotriva unor oficiali complici. Victimele au continuat să sufere din cauza intimidării din partea traficanților, iar autoritățile au aplicat niveluri inegale de protecție în timpul procedurilor judiciare”, se mai arată în raport. 

Astfel, autorităților de la Chișinău li se recomandă să întreprindă măsuri pentru ca traficanții să fie investigați, judecați și condamnați, inclusiv complicii din rândul oficialilor, pentru ca să combată corupția în sistemul judiciar și în rândurile avocaților, inclusiv ca investigatorii și procuratorii să nu fie influențați din exterior sau din interior prin corupere. 

De asemenea, în raport se mai spune că în R.Moldova victimele traficanților nu ar trebui să aibă o confruntare cu persoana pe care o acuză înainte de inițierea unei investigații și ar trebui să depună mai multe eforturi în vederea protejării și asigurarea mai eficiență a reabilitării victimelor traficanților. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău