Raport Oxfam | 2.043 de miliardari în lume în 2017

  • 22 Ianuarie 2018 12:11
Raport Oxfam | 2.043 de miliardari în lume în 2017

Oxfam a publicat recent raportul anual privind inegalitatea în materie de bogăție, iar principala concluzie a organizației britanice a fost aceea că elita bogată continuă să acumuleze și mai multe averi, în timp ce populația săracă stagnează.

Oxfam a detaliat modul în care un procent din totalul populației globale și-a majorat averea la 762 miliarde de dolari (620 miliarde de euro) în 2017, ceea ce ar însemna că acești bani ar fi de ajuns pentru eradicarea sărăciei de șapte ori, arată Deutsche Welle.

Raportul “Recompensă, nu bogăție” a relevat faptul că anul 2017 a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de miliardari din istorie, cifra ajungând la 2043. 

Potrivit Oxfam, există tot mai multe dovezi potrivit cărora cei mai bogați se dezvoltă adesea prin intermediul moștenirilor de familie, a monopolului sau a legăturilor cu guvernele statelor.

“Boom-ul miliardarilor nu este semnalul uor economii înfloritoare, ci un simptom al unui sistem economic defectuos”, a precizat Winnie Byanyima, directorul executiv al Oxfam.

Principala cerință a Oxfam pentru guvernele de pe tot globul a fost o mai bună reglementare și o organizare a sistemului economic care să genereze bunăstare pentru cât mai mulți oameni, trăgând atenția asupra faptului că în prezent 42 de persoane dețin aceeași bogăție precum alte 3,7 miliarde de persoane.

Se estimează că 2,4 miliarde de dolari vor fi moșteniți de urmașii miliardarilor în următorii 20 de ani, o sumă mai mare decât PIB-ul Indiei, o țară cu o populație 1,3 miliarde de oameni.

La celălalt capăt al scalei, miliarde de oameni sunt obligați să lucreze ore îndelungate, adesea în condiții periculoase și fără drepturi, și care nu își pot permite nevoi de bază, inclusiv alimente și medicamente.

La nivel global, femeile sunt cele mai predispuse să fie discriminate și să aibă locuri de muncă mai puțin sigure, dar și să câștige mai puțini bani decât bărbații.

Acest raport a fost lansat înainte de Forumul Economic din Davos care se va desfășura începând de marți, 23 ianuarie, în Elveția. Potrivit organizației, guvernele ar trebui să stabilească obiective specifice și măsurabile pentru a reduce inegalitatea și le-a cerut liderilor mondiali ăs se angajeze să pună capăt acestor extreme, impunând taxe mai mari milionarilor și să limiteze salarille și bonusurile conducerilor marilor companii.

Una dintre cerințele Oxfam a fost adoptarea de legi care să oblige companiile să adopte modele de afaceri mai echitabile, asigurându-se că furnizorii externi plătesc salarii acceptabile angajaților lor pentru munca prestată.

Sursa: Calea Europeană

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău