RAPORT ONU | Trebuie să fie revăzut întreg sistemul de justiție din regiunea transnistreană

  • 05 Februarie 2019 15:19
RAPORT ONU | Trebuie să fie revăzut întreg sistemul de justiție din regiunea transnistreană

Ratele înalte ale arestului preventiv și pedepsei cu închisoarea, dar și condițiile de detenție din regiunea separatistă transnistreană rămân îngrijorătoare, arată un raport ONU. Expertul ONU în domeniul drepturilor omului, Thomas Hammarberg, a declarat că trebuie să fie revăzut întreg sistemul de justiție din regiune.

În raportul evaluare a progresului în implementarea recomandărilor sale din 2013 pentru asigurarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, expertul a subliniat că este nevoie să fie revizuit comportamentul polițiștilor față de oameni și să se combată corupția. El s-a referit și la condițiile proaste de detenție, însă a menționat că s-ar fi îmbunătățit condițiile de identificare și tratament al HIV și tuberculozei în închisori.

Potrivit expertului ONU, negocierile politice bilaterale, dar și în formatul ,,5+2,” au avansat și au determinat soluționarea unor chestiuni importante de drepturile omului care reieșeau din recomandările raportului din 2013, cum ar fi recunoașterea diplomelor și funcționarea școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului.

Thomas Hammarberg a atras atenția că femeile trăiesc experiența inegalității în viața socială, economică și politică, iar violența domestică este în continuare larg răspândită. Totuși, se observă o conștientizare tot mai sporită a violenței domestice ca violare a drepturilor omului. Viața minorităților naționale, în special a romilor este foarte gravă, persoanele de etnie romă sunt analfabete, nedocumentate și sărace, mai afirmă expertul.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău