Raport ONU: Planeta se află pe o cale „catastrofală” din cauza încălzirii globale

  • 18 Septembrie 2021 15:29
Raport ONU: Planeta se află pe o cale „catastrofală” din cauza încălzirii globale

Planeta se îndreaptă spre o încălzire de 2,7 grade Celsius peste nivelurile preindustriale – mult peste ceea ce oamenii de știință spun că ar trebui să vizeze Terra – conform unui raport privind obiectivele globale de emisii ale unei Convenții a Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind schimbările climatice, transmite g4media.ro.

Oamenii de știință au spus că planeta trebuie să reducă 45% din emisiile sale până în 2030 pentru a ajunge la neutralitatea carbonului până la mijlocul secolului. Însă, potrivit angajamentelor actuale privind emisiile, va exista o creștere cu 16% a emisiilor în 2030 comparativ cu nivelurile din 2010, arată raportul ONU, potrivit sursei citate.

Acest lucru ar conduce a o încălzire cu 2,7 grade a planetei peste nivelurile preindustriale. Oamenii de știință au spus că temperaturile globale ar trebui să rămână sub 1,5 grade peste nivelurile preindustriale pentru a evita consecințel grave ale crizei climatice. Un raport al ONU din august a arătat că temperatura globală este deja de aproximativ 1,2 grade de încălzire.

Într-o declarație despre raportul de astăzi, secretarul general al ONU, António Guterres, a numit criza actuală a planetei „catastrofală”.

„Aceasta încalcă promisiunea făcută acum șase ani de a urmări obiectivul de 1,5 grade Celsius al Acordului de la Paris”, a spus Guterres. „Nerespectarea acestui obiectiv va fi măsurată în pierderea masivă de vieți și mijloace de trai.”, a declarat el.

Raportul vine după o vară plină de vreme extremă alimentată de schimbările climatice din întreaga lume: în timp ce vestul SUA a fost cuprins de incendii, înrăutățite de secetă, inundații și uragane, China și Germania s-au confruntat cu inundații mortale în iulie, iar Europa de Sud s-a confruntat cu incendii masive.

Vineri dimineață, adresându-se liderilor de la Forumul economiilor majore, Guterres a declarat că conferința ONU privind schimbările climatice din noiembrie, în timpul căreia liderii mondiali se vor întâlni pentru a discuta obiectivele privind emisiile, prezintă un „risc ridicat de eșec”.

„Este clar că toată lumea trebuie să își asume responsabilitățile”, a afirmat Guterres.

În declarația sa referitoare la raport, Guterres a îndemnat toate țările să prezinte obiective climatice mai ambițioase sau Contribuții Determinate la nivel Național (NDC), care ar crea o cale mai fezabilă către obiectivul de 1,5 grade. De asemenea, el a făcut presiuni asupra țărilor dezvoltate pentru a promova promisiunea de 100 de miliarde de dolari pentru susținerea țărilor în curs de dezvoltare.

NDC-urile creează baza națiunilor pentru a-și îndeplini angajamentele Acordului de la Paris din 2015. Acestea includ informații despre obiective, politici climatice și măsuri pentru reducerea emisiilor naționale de gaze cu efect de seră. NDC-urile stabilesc, de asemenea, nevoia de finanțare și tehnologie pentru a îndeplini obiectivele.

Potrivit registrului NDC provizoriu al ONU, există în prezent 191 de țări semnatare ale Acordului de la Paris, care și-au prezentat primele NDC. Eritreea este singura țară care nu a devenit încă parte la Acordul de la Paris, dar și-a depus propriul NDC. Însă, doar 59% dintre părți au depus NDC-uri noi sau actualizate, potrivit ONU.

„Acest raport este clar: o acțiune ambițioasă în domeniul climei poate evita cele mai devastatoare efecte ale schimbărilor climatice, dar numai dacă toate națiunile acționează împreună”, a declarat Alok Sharma, președintele COP26. „Acele națiuni care au prezentat noi și ambițioase planuri climatice înclină deja curba emisiilor în jos până în 2030”, a mai precizat el.

„Dar fără acțiuni din partea tuturor țărilor, în special a celor mai mari economii, aceste eforturi riscă să fie în zadar”, a adăugat Sharma.

În cadrul Forumului economiilor majore – o întâlnire virtuală și cu ușile închise cu alți lideri mondiali în domeniul climei – vineri, președintele Joe Biden a anunțat că Statele Unite și Uniunea Europeană au lansat un angajament global de reducere a emisiilor de metan cu aproape 30% până la sfârșitul deceniului.

În plus, ca parte a Adunării Generale a ONU de la New York, miniștrii energiei și climatului din Danemarca și Costa Rica au anunțat un efort de a încuraja țările să treacă de la producția de petrol și gaze.

„Avem instrumentele pentru a atinge acest obiectiv, dar ne epuizăm rapid timpul”, a afirmat Guterres.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău