Raport ONU: Pandemia va adânci decalajul de sărăcie extremă dintre femei și bărbați

  • 02 Septembrie 2020 19:39
Raport ONU: Pandemia va adânci decalajul de sărăcie extremă dintre femei și bărbați

Criza provocată de pandemia de coronavirus va arunca în sărăcie extremă încă 47 milioane de femei și fete și va adânci decalajul între acestea și bărbați, potrivit unui raport al Națiunilor Unite, dat publicității miercuri, transmite dpa, preluat de Agerpres.

Dacă estimările inițiale prognozau o reducere cu 2,7% a ratei de sărăcie în rândul femeilor între 2019-2021, pandemia a făcut ca previziunea să indice o creștere cu 9,1%.

Datele aflate la dispoziția UN Women (entitate a ONU) și PNUD (Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare) arată că, în 2021, pentru grupa de vârstă 25-34 de ani, raportul între femeile și bărbații în sărăcie extremă va fi de 118 la 100. Până în 2030, este de așteptat ca raportul să fie de 121 de femei la 100 de bărbați.

Conform raportului, criza va împinge, până la finele lui 2021, 96 milioane de oameni sub pragul de sărăcie, dintre care aproape jumătate vor fi femei și fete.

Aceasta va face ca numărul total de femei și fete care trăiesc în sărăcie extremă - definită ca supraviețuirea cu mai puțin de 1,9 dolari pe zi - să ajungă la 435 milioane. Revenirea la cifrele de dinaintea pandemiei ar putea dura 10 ani.

Majoritatea acestor femei trăiesc în Africa subsahariană, dar și Asia de Sud va fi afectată de o resurgență a sărăciei extreme, inversându-se progresele semnificative de reducere a sărăciei din ultimii ani.

Sarcinile familiale crescute și reducerea cheltuielilor guvernamentale pentru educație și pentru creșe sau grădinițe le-ar putea obliga pe femei să iasă pentru totdeauna din rândul forței de muncă.

'Femeile duc greul crizei COVID-19 pentru că este mai probabil ca ele să-și piardă sursa de venit și mai puțin probabil să fie acoperite prin măsuri de protecție socială', a subliniat administratorul PNUD, Achim Steiner, într-un comunicat de presă.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău