Raport ONU | Pandemia a aprofundat discriminarea pe criterii de vârstă

  • 18 Martie 2021 10:24
Raport ONU | Pandemia a aprofundat discriminarea pe criterii de vârstă

Pandemia de COVID-19 a lovit în plin persoanele în vârstă, principalele "ținte" ale noului coronavirus, dar în același timp a amplificat stereotipurile, prejudecățile și discriminarea legate de vârstă, avertizează joi ONU, în primul său raport consacrat discriminării și stereotipizării pe criterii de vârstă (fenomen cunoscut în engleză ca "ageism"), relatează AFP, preluat de Agerpres.

În dorința de a înțelege mai bine acest fenomen, în condițiile în care vârsta este unul din primele lucruri pe care le remarcăm la cineva, patru agenții ale ONU s-au reunit pentru elaborarea raportului de 203 pagini, care încearcă să-l abordeze sub toate aspectele.

"Vorbim de 'ageism' atunci când vârsta este folosită la categorisirea și separarea indivizilor astfel încât aceștia sunt expuși la prejudecăți și nedreptăți, sunt dezavantajați, iar acest lucru reduce solidaritatea între generații", a consemnat raportul, subliniind că este o problemă prezentă în toate societățile și în toate domeniile.

Astfel, potrivit ONU, este un fenomen care evoluează cu vârsta: un adolescent ar putea fi, de exemplu, luat în râs dacă lansează o mișcare politică, persoane cu vârste mai înaintate sau mai tinere pot fi refuzate la angajare din cauza vârstei, sau o persoană vârstnică poate fi acuzată că practică vrăjitoria și alungată din casa și chiar din satul ei".

Autorii raportului admit că nu există întotdeauna date exacte pentru identificarea precisă a acestui fenomen, care poate îmbrăca forme foarte diverse, dar constată că este extrem de răspândit și "este prezent în numeroase instituții și sectoare ale societății, inclusiv cele care furnizează asistență medicală și servicii sociale, la locul de muncă, în media și în sistemul judiciar".

Se estimează că este un fenomen care costă în fiecare an zeci de miliarde de dolari, de exemplu prin faptul că un angajat este nevoit să iasă la pensie la limita de vârstă, ceea ce privează compania de expertiza sa.

Combaterea discriminării pe criterii de vârstă

Autorii estimează că, la scară mondială, o persoană din două manifestă discriminare față de persoanele vârstnice.

În Europa, singura regiune pentru care au existat date, o persoană din trei declară că a fost ținta discriminării pe criterii de vârstă, iar tinerii afirmă că sunt în mai mare măsură victime ale acesteia față de alte categorii de vârstă.

Pandemia nu a făcut decât să exacerbeze stereotipurile, subliniază într-o scrisoare comună directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului Michelle Bachelet, subsecretarul general al ONU pentru probleme economice și sociale Liu Zhenmin și președinta Fondului ONU pentru populație, Natalia Kamen.

"Persoanele în vârstă sunt percepute frecvent ca fiind în mod uniform fragile și vulnerabile, în timp ce tinerii sunt prezentați ca invincibili sau imprudenți și iresponsabili", au notat responsabilii ONU.

"Într-un moment în care țările încearcă să depășească pandemia, oameni de toate vârstele vor continua să se confrunte cu diferite forme de discriminare pe criterii de vârstă", dar acestea "trebuie combătute atât pe parcursul actualei crize, cât și ulterior, dacă vrem să garantăm sănătatea, bunăstarea și demnitatea oamenilor din toată lumea".

Autorii consideră că pentru a combate acest fenomen "trebuie să se acorde prioritate celor trei strategii bazate pe cele mai clare date factuale cunoscute: adoptarea de politici și de legi, implementarea de demersuri educative și favorizarea contactelor între generații". 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău